• Juf Maike vertelt de klas over het KinderzwerfboekenStation

    Agnes Corbeij
  • Juf Maike deelt de boeken uit

    Agnes Corbeij

Familieschool heeft eerste Zwerfboekenstation

HOUTEN Juf Maike deelde dinsdag zwerfboeken uit aan de kinderen van de Heilige Familieschool in Houten. Hiermee werd het eerste KinderzwerfboekStation in Houten officieel in gebruik genomen. Doel van deze actie is om kinderen, ook in de zomervakantie, aan het lezen te houden.

Agnes Corbeij

Kinderzwerfboek is een idee van Leo Dijkgraaf. Hij gaf het idee cadeau aan Nationaal Fonds Kinderhulp ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het kinderfonds in 2010. Vaak lezen kinderen in de vakantie niet, waardoor hun niveau een tot twee niveaus achteruit kan gaan. Oorspronkelijk is het Kinderzwerfboek bedacht voor aandachtwijken, waar kinderen soms lastig toegang hebben tot boeken. De laatste jaren verspreid het idee zich echter over heel Nederland.

JUF MAIKE Nu dus ook in Houten. Juf Maike kwam uitleg geven in de klas. Maike woont in Wijk bij Duurstede, is getrouwd met kinderboekenschrijver Jozua Douglas en is sinds 2014 moeder van een zoontje. Ze werkt als leerkracht in het basisonderwijs. "In 2012 ben ik Jufmaike.nl gestart om een plek te hebben voor al mijn creatieve ideeën als leerkracht. Door de komst van mijn zoontje is de site uitgebreid en schrijf ik ook over onder andere de ontwikkeling thuis."

Op de website is van alles te lezen. "Ik ben dol op schrijven en deel graag mijn belevenissen in de klas en thuis, schrijf recensies, maak lesmateriaal en zet ik tips voor de ontwikkeling op de site." Juf Maike staat helemaal achter het idee van Kinderzwerfboek. "Lezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat als er boeken in huis zijn kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school gaan. Dit geeft ze betere kansen voor de toekomst."

VAKANTIE Juist nu, vlak voor de vakantie, is dit van groot belang. Juf Maike: "De zomervakantie staat voor de deur en de scholen sluiten bijna hun deuren. Tijd voor kinderen om te ontspannen. Echter, als kinderen stoppen met lezen heeft dit enorme impact op hun ontwikkeling."

Kinderzwerfboek heeft als doel om zoveel mogelijk kinderboeken te laten zwerven, om ze daarmee binnen bereik van zoveel mogelijk kinderen te krijgen. De boeken kunnen in de speciale stations achtergelaten worden, daarvan zijner 1700 in Nederland. Maar ook in de trein, bij de kinderboerderij of bij een vriendje kan het boek achtergelaten worden. De kinderen kunnen dan zelf inloggen, om te laten weten waar ze het boek gelaten hebben. Online kunnen ze zelf ook volgen waar hun boek inmiddels gebleven is.

ZWERVEN De missie is om een continue stroom van kinderboeken te krijgen zodat boeken beschikbaar komen voor alle kinderen. Dit gaat deels door de boeken die Kinderzwerfboek uitzet; maar belangrijker nog is dat iedereen meedoet en gelezen boeken die in de kast staan een tweede leven geeft.

De kinderen op de H. Familieschool kregen allemaal een eigen boek, waar ze zelf een sticker op mochten plakken. De school kreeg een KinderzwerfboekenStation, die een plaatsje in de aula krijgt. De kast werd gevuld afgeleverd.