Fairtrade werkgroep zoekt uitbreiding en nieuwe voorzitter

Enthousiaste groep vrijwilligers zet zich in voor Faitrade Houten

De Fairtrade werkgroep bestaat uit enthousiaste vrijwilligers en ontplooit verschillende activiteiten om Fairtrade te bevorderen. Hier heeft de groep ook nieuwe ideeën voor. Jonker wijst er op dat er veel is dat opgepakt kan worden en dat er ideeën zijn, maar dat een nieuwe voorzitter vooral ook moet gaan doen wat bij hem of haar past.

Meting

Eens in de twee jaar doet de werkgroep een Fairtrade meting om vast te stellen of de gemeente Houten de titel Fairtrade gemeente nog mag voeren. Zo'n meting heeft onlangs plaatsgevonden. De gemeente Houten mag de titel 'Fairtrade gemeente' blijven voeren. Johan is als voorzitter actief in de Fairtrade werkgroep sinds 2007 en maakte ook de eerste keer het behalen van de titel Fairtrade gemeente voor Houten mee in 2009. "Al vanaf het begin steunt de gemeente de werkgroep. Wat wij doen past in hun visie dat de gemeente niet zelf de trekker wil zijn, maar wel duurzame activiteiten in de gemeente en dus ook Fairtrade graag bevordert ziet. De koffie en thee in het gemeentehuis zijn ook Fairtrade. " De werkgroep is op zoek naar een nieuwe voorzitter, omdat Johan na al die jaren aan wat anders toe is. Op dit moment telt de Fairtrade Werkgroep vier leden inclusief de voorzitter.

Educatie

Twee leden van de groep houden zich bezig met educatie en bieden een programma aan voor jongerengroepen in kerken en scholen. "Het levert leuke gesprekken op en jongeren komen soms ook met kritische vragen. Dat houd je wel scherp. De jeugd heeft de toekomst en die hangt af van mensen die bewuste keuzes maken. Dat bewustzijn bevorderen dat vinden we belangrijk, de onverschilligheid daar moeten we vanaf. Dat bewustzijn zien we ook bij bedrijven. We helpen bedrijven en organisaties producten te kiezen die Fairtrade of meer duurzaam zijn."

Fairtrade in de lift

Fairtrade zit in de lift volgens Johan: "In iedere supermarkt is een keur aan Fairtrade producten te krijgen. Dat is heel erg leuk." Om bedrijven te kunnen adviseren, heeft de werkgroep bij groothandels al geïnventariseerd welke Fairtrade producten ze voeren. "De keuze in Fairtrade is zo groot dat er kwalitatief en prijstechnisch echt goede keuzes mogelijk zijn. Wij adviseren, we zijn een partij die meedenkt. We doen zo ook kennis op die we weer kunnen inzetten voor andere bedrijven."

Voorzitter

De voorzitter netwerkt, legt contacten met bedrijven en houdt contact met de gemeente. "Het moet iemand zijn die makkelijk de telefoon pakt en er niet voor terugschrikt om met een directeur of hoofd inkoop te praten." Om zo'n gesprek goed te kunnen voeren, moet je goed in de materie zitten, zo legt Jonker uit. "Ik realiseer me dat ik een schaap met vijf poten vraag, maar het levert leuke contacten op. Je komt inspirerende mensen tegen." Het is handig wanneer de voorzitter het leuk vindt om te schrijven en via de diverse kanalen mensen kan informeren. "Dan kun je het Fairtrade denken in Houten wakker houden. We moeten niet indutten. Wij vragen wel naar mensen die wat in hun mars hebben. Je bent voorzitter van een werkgroep waarvan je de activiteiten coördineert. Een herverdeling van taken behoort natuurlijk tot de mogelijkheden." Johan is nog enige tijd beschikbaar om een nieuwe voorzitter in te werken. Voor contact: www.fairtradegemeentehouten.nl (JvA)