• Vogelspotters in Nieuw Wulven

    Mieke van Rooijen
  • Vogelspotters in Nieuw Wulven

    Mieke van Rooijen

Excursie door Nieuw Wulven

HOUTEN "Ik heb om kwart over acht met de blauwborst afgesproken", zegt Ben Hermsen, gids van de fietsexcursie die Milieu Werkgroep Houten organiseert. "Het is zondagochtend, misschien laat hij zichzelf iets later zien", reageert een deelnemer van de fietstocht. Naast het getjilp van vogels in Nieuw Wulven, klinkt er gelach in het Houtense bos.

Mieke van Rooijen

Zondagmorgen organiseerde Milieu Werkgroep Houten de eerste fietsexcursie van het jaar. De excursie was specifiek gericht op zangvogels. "Maar we organiseren veel meer", zegt gids Hermsen. De vereniging bestaat uit verschillende werkgroepen die zelfstandig opereren. "Denk bijvoorbeeld aan de broeihopen van ringslangen, of het waarnemen van vlinders", vertelt Hermsen.

"Volgens mij zit er daar eentje", zegt een vogelspotter. Hij wijst naar een boom vlakbij een sloot in Nieuw Wulven. De deelnemers van de tocht vallen stil en richten hun verrekijkers op de boom. "Waar dan?" vraagt gids Hermsen. Hij kijkt geconcentreerd. "Ja, je hebt gelijk: het is een blauwborst!"

OMSTANDIGHEDEN "We houden met onze excursies rekening met de omstandigheden. Het is nu modderig, dus ik wil niet te veel wandelen. Gelukkig zijn er zoveel mooie plekjes om vogels te spotten, we kunnen daar creatief in zijn."

Nu de blauwborst is gespot, haalt Hermsen zijn telescoop tevoorschijn. Hij wil de pracht van de blauwe vogel met iedereen delen. "We hebben geluk!" zegt Hermsen enthousiast.

PASSIE "Met zonlicht zijn de kleuren van de blauwborst nog beter te zien", reageert een vrouw. Gelukkig heeft Hermsen een vogelboekje bij zich. Hij slaat het boekje open en begint te bladeren. De deelnemers kijken en luisteren aandachtig.

"Het is mooi om te luisteren, te horen welke vogel het is en dan te zoeken", legt een deelnemer zijn passie voor vogels uit. "En het is zo divers in het bos. Houten heeft enorm veel te bieden."

Milieu werkgroep Houten brengt het aanbod van Houten aankomende zomer over op geïnteresseerden, bijvoorbeeld door georganiseerde fietstochten of met broedvogelinventarisaties. "Het aanbod is ontzettend groot. Alles staat overzichtelijk op de website", zegt Hermsen.