• Het Rond on Ice vorig jaar

    Puja Sonneveld

Rond on Ice wil mensen verbinden

HOUTEN Voor de zesde keer komt Rond on Ice naar Het Rond in Houten. Deze keer van 14 december tot 5 januari. Dit evenement voor en door Houten verbindt mensen. ,,Het is bijzonder om te zien hoe mensen die elkaar anders nooit zouden zien, elkaar hier ontmoeten. Vooral tijdens de curling competitie zien we die verbinding. Het plezier op de ijsbaan is groot. Dit is waar Stichting Rond on Ice voor staat; voor ontmoeting, verbinding en gezelligheid met elkaar op de baan of in de huiskamer", vertelt Marilou Jens, projectleider.

door Irene van Valen

PLANNEN De eerste week is de schaatsbaan open voor scholen. Zij kunnen er dit jaar gratis schaatsen, want de Rotary neemt die kosten voor hun rekening. De inschrijving hiervoor is begonnen en loopt via Sportpunt Houten. Vorig jaar bezochten 1600 kinderen de schaatsbaan, 30 klassen stonden op de wachtlijst. In totaal betraden 8000 schaatsers het ijs en bezochten 15.000 gasten de huiskamer. ,,Daaruit blijkt dat de schaatsbaan gewild is. We onderscheiden ons door activiteiten en evenementen rondom de schaatsbaan te organiseren en daarmee meer mensen naar het centrum te krijgen", zegt Corné de Jong, bestuurslid van Stichting Rond on Ice.

ACTIVITEITEN Op 14 december vindt de aftrap plaats met de Santa Run. Vervolgens start schoolschaatsen en de curling competitie. Zoals elk jaar groeit de curling competitie. ,,Mensen moeten zich snel aanmelden. Verschillende bedrijven uit de bouw, wegenbouw en winkeliers, maar ook particulieren en Rotary gingen al voor. Wij beloven u vrolijke, gezellige en leuke avonden uit. De verbinding die wij al noemden, zie je vooral hier terug", zegt Marilou. ,,Dit jaar willen we voor de allerkleinsten een afgebakend stuk baan creëren door het plaatsen van hekken en we willen in samenwerking met van Houten & co van betekenis zijn voor verschillende doelgroepen. Denk aan de ouderen die de huiskamer bezoeken of statushouders. We willen mensen begeleiden bij hun eerst stappen op het ijs. In overleg bieden we de mogelijkheid onze huiskamer te gebruiken voor een kerst- of nieuwjaarsborrel of familiedag. Wie ideeën heeft of initiatieven wil ontplooien, mag contact met ons opnemen. Wij denken zelf aan een activiteit met de naam Grijs op het IJs. Voor ideeën, vragen of als u vrijwilliger wilt worden, kunt u ons vinden op www.rondonice.nl."

INLOOPAVOND Rond on Ice komt tot stand met hulp van 100 vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn van alle leeftijden echter niet jonger dan zestien jaar oud. Wie mee wil werken kan zich inschrijven. Op 21 november organiseert Rond on Ice een inloopavond in de Vershof. Wie geïnteresseerd is of vrijwilliger wil worden is welkom vanaf 19.00 uur. Het doel van deze avond is inspiratie te delen, verwachtingen en de manier van werken te vertellen en elkaar te leren kennen.

SPONSOREN Waar voorheen de belangenvereniging Winkelcentrum Het Rond de organisatie en daarmee de risico's van Rond on Ice op zich nam, bestaat sinds vorig jaar Stichting Rond on Ice. Het bestuur bestaat uit: Corné de Jong, Hans van Well, Albert Beisenherz en Dorien Looman. Marilou Jens is projectleider. ,,Zonder winstoogmerk willen wij via crowdfunding en sponsoring de benodigde €100.000,- voor Rond on Ice inzamelen. We zijn blij met onze grootste sponsor Wanbound en sponsors als gemeente Houten, Rotary en winkeliers Het Rond, maar we hebben meer sponsors nodig", legt Corné uit. ,,We hebben een flink bedrag nodig. Hiervan is de helft alleen voor het opbouwen van de huiskamer en ijsbaan. Daarbij komen nog stroom voor het koelen van de baan, licht, geluid, de inrichting en nachtbeveiliging."

RISICO'S ,,Wij nemen als stichting de risico's op ons, wij zijn hoofdelijk aansprakelijk. Eén van die risico's kan liggen in een strenge winter. Als het hard en veel vriest kiezen mensen voor natuurijs, waardoor onze schaatsbaan inkomsten mist', benadrukt Corné, ,,wij vinden de schaatsbaan echter zo'n belangrijke verbindende activiteit dat wij die risico's durven nemen in het vertrouwen en hopend op steun uit de samenleving, omdat we dit alleen voor en door Houten kunnen realiseren."