• Wethouder Van Dalen steekt het vuur aan.

    HoutensNieuws
  • De laatste Kerstboomverbranding in Schonauwen

    TvO

Kerstboomtraditie eindigt, minder bomen verbrand

HOUTEN Op woensdagavond vond op de vijf vaste locaties in Houten en Schalkwijk de wellicht laatste traditionele kerstboomverbranding plaats. De brandstapels waren aanzienlijk kleiner dan andere jaren. Wethouder Kees van Dalen stak op één locatie de brandstapel aan.

Het was een gezellige drukte in de omgeving van het Geerpad als Van Dalen gehuld in een brandweerjas en helm wacht op het sein om de stapel kerstbomen in brand te mogen steken. Kinderen met hun ouders stonden keurig te wachten achter de afgezette linten en hekken. Brandweerslangen waren uitgerold en gevuld met water, voor mocht het nodig zijn. ,,Het was een gewoonte dat collegeleden zich over de locaties verspreidden en onder toeziend oog van de menigte het vuur aanstaken" zegt Van Dalen. ,,Inzichten veranderen en dit is de andere kant van het besluit. Als hij even later gewapend met een brander op diverse plekken de stapel in brand zet, schieten al snel de vlammen meters hoog de lucht in. ,,Moet je kijken" zegt hij, ,,hoeveel jeugd en ouders hier op af komen." Het zal de laatste keer voor de wethouder zijn. Van Dalen: ,,Het stopt, het is een democratisch genomen besluit en dat heb je te respecteren."

Eind oktober 2019 werd na veel burgerprotesten het collegebesluit om de verbranding te stoppen ingetrokken. Het mocht nog één keer en daarna wordt naar een alternatief gezocht. In totaal werden er 2650 bomen verbrand, beduidend minder dan voorgaande jaren. In opdracht van de gemeente haalde vuilophaler Suez op 6 januari kerstbomen op bij ondergrondse containers of op plekken waar normaal afvalcontainers worden geleegd. Het leidde soms tot misverstanden. Zoals bij Timon (8 jaar). Samen met andere buurtkinderen had hij meer dan 30 kerstbomen verzameld om in te leveren. Groot was zijn verontwaardiging toen hij 's middags na schooltijd thuis kwam. Een vuilniswagen van Suez was eerder die dag langs gereden en medewerkers ervan hadden in korte tijd al 16 kerstbomen in de kraakwagen gegooid, voordat zijn buurvrouw daar een stokje voor kon steken. 

Liv (9 jaar): ,,Ik vind het jammer dat het stopt", waarna haar moeder aanvult:,,Het was wel een soort van gezellig altijd, een sociale gelegenheid om elkaar weer te treffen."