• Isabella in zijn werkkamer met op de achtergrond de wall of fame van deelnemende wethouders aan de Nieuwjaarsduik

    Organisatie Nieuwjaarsduik

'Burgemeestersoep' bij 18e Nieuwjaarsduik Houten

HOUTEN Over een paar weken is al weer zover. Dan vindt op 1 januari in de Rietplas van Houten voor de 18e maal het grootste- en kortst durende evenement van de regio plaats: de Nieuwjaarsduik Houten. Burgemeester Gilbert Isabella zal daarbij ook als vrijwilliger de handen uit de mouwen steken. Na de gebruikelijke warming-up en het startschot op klokslag 12.00 uur, zullen meer dan 700 deelnemers achterelkaar het koude water van de Rietplas inrennen. De Houtense Nieuwjaarseditie heeft wederom het UNOX Nieuwjaarsduik predicaat ontvangen. Het voldoet daarmee aan alle voorwaarden van een Nieuwjaarsduiklocatie.

 

Gilbert Isabella kijkt al uit naar zijn eerste kennismaking met de Houtense Nieuwjaarsduik. Helemaal vreemd is het fenomeen Nieuwjaarsduik niet voor hem. ,,Ik ken verschillende varianten" zegt hij lachend. ,,De eerste is vanuit mijn Utrechtse verleden; de culturele Nieuwjaarsduik op een zondag in januari. De tweede is de tropische Nieuwjaarsduik op Bonaire die ik als Rijksvertegenwoordiger van de BES eilanden meemaakte. Met een watertemperatuur van 27°C was dat trouwens niet echt een straf. De derde tenslotte, is de grootste duik in Scheveningen. Die ken ik natuurlijk van de televisie en de kranten."

Voordat het startschot zal klinken op 1 januari, zal Isabella de deelnemers toespreken. Hoe bereid je zoiets voor? ,,Niet" klinkt het vastberaden. ,,Ik schut het gewoon ter plaatse uit mijn mouw. Ik zal gewoon inspelen op wat ik daarvoor gedaan- en gezien heb." Ondanks het feit dat hij nog maar kort burgemeester van de fietsstad van 2018 is, heeft hij al haarfijn in de gaten dat er in de kernen ontelbare vrijwilligers actief zijn voor de meest uiteenlopende redenen. ,,Dat kun je niet genoeg waarderen. Dat is ook de reden dat ik niet alleen het startschot zal verrichten en de medailles na afloop uitreik. Ik ga al veel eerder naar het strand van de Rietplas toe om te helpen met het opwarmen van de tientallen liters erwtensoep die ik na de duik ook wil gaan uitdelen." Wat weinigen zullen weten, is dat de moeder van Isabella vroeger op een school in Zeist de kantine beheerde. Zij maakte in de winterperiode vaak een hele grote pan soep die, in de 30 minuten durende middag pauze, geheel moest zijn uitgeserveerd. Omdat het er vaak hectisch aan toe ging, kreeg ze daarbij soms ook hulp van de nog jonge Isabella. ,,Ik weet zeker dat ik bij het opwarmen en uitdelen van de soep weer met een goed gevoel zal terugdenken aan de kantine periode van mijn moeder. Zeker nu, omdat zij enkele maanden geleden is overleden."

 

Iedereen die het spektakel als toeschouwer wil bijwonen krijgt als dank op het strand een gratis kop warme erwtensoep aangeboden. Stimuleren, motiveren en enthousiasmeren noemt de Stichting dat. Het Houtense evenement bestaat immers bij de gratie van de deelnemers, hun toeschouwers en lokale sponsoren. Dit jaar steunt Stichting Nieuwjaarsduik Houten de realisatie van het vrijheidsmonument in het Oude Dorp in het kader van 75 jaar vrijheid. Je kunt daarom een standaard deelname bewijs kopen voor € 4,50 of inclusief donatie van €1,50 voor 6 euro.

 

Opgave voor de duik is al vanaf 1 december mogelijk op www.nieuwjaarsduikhouten.nl. Hierop is ook alle deelname informatie te vinden. Laat je niet verassen en geef je snel op want het maximaal deelnemers is gesteld op 800 en vol = vol.