• Jacobs (li) en Van Kooij (r) verzorgen de warming-up

    Organisatie Nieuwjaarsduik Houten

,,18e Nieuwjaarsduik Houten; waarom ook niet?"

HOUTEN Het klinkt nog ver weg, maar over een paar weken is al weer zover. Dan vindt op 1 januari in de Rietplas van Houten voor de 18e maal het grootste- en kortst durende evenement van de regio plaats: de Nieuwjaarsduik Houten. Enkele minuten voor 12 uur, zullen Debbie Jacobs en Wilma van Kooij de warming up verzorgen. Kort daarop zullen zij met honderden andere deelnemers tegelijk het koude water van de Rietplas inrennen. De Nieuwjaarsduik van Houten is inmiddels, qua omvang van deelnemende sportievelingen, de 14e van Nederland. De Houtense Nieuwjaarseditie kreeg wederom het UNOX Nieuwjaarsduik predicaat. Het voldoet daarmee aan alle voorwaarden van een Nieuwjaarsduiklocatie.

Jacobs en Van Kooij, beide fysiotherapeuten bij FysioWorkshop, vervangen dit jaar Damian Murphy. Die is op dat moment in Australië om bij de geboorte van zijn kleinkind te zijn. Voor Jacobs zal het de 2e keer zijn dat zij de warming-up verzorgd en de vierde keer van deelname. Jacobs lachend: ,,In 2016 mocht ik het ook verzorgen. Het is echt kicken als de enorme mensen massa die voor je staan je bewegingen volgen. Jammer genoeg was er geen goede wifi verbinding op het strand en kon het muziek nummer waarop ik het had voorbereid niet worden gedownload. Ik heb het toen geïmproviseerd op een ander nummer." Dit keer heeft Jacobs het nummer al overlegd met Rob de Keijzer, die al jaren de muziek verzorgd. Dus muzikale problemen zijn er niet meer te verwachten. Wat nu nog rest voor Jacobs aan voorbereidingen zijn op oudjaarsavond flink aan de oliebollen gaan en afsluiten met champagne.

Jacobs zal de warming-up samen collega Wilma van Kooij verzorgen. Die vroeg zij en antwoordde gelijk: ,,waarom ook niet?" De Nieuwjaarsduik is ook voor haar niet vreemd, want ze heeft al drie eerdere edities meegedaan. Van Kooij: ,,Het leuke is dat bijna iedereen je voor gek verklaart als je zegt dat je meedoet, maar gelijker tijd het wel heel stoer vinden." De eerste keer dat zij meedeed had ze zich over laten halen door Murphy en was haar fitste Nieuwjaarsdag ooit kan zij zich herinneren! Het jaar erop ging de opgave vanzelf. Van Kooij: ,,Ik wilde weer, want ik vond het echt geweldig en spannend tegelijk. Je hebt met het vaantje en je duikbeleving altijd iets leuks te vertellen op Nieuwjaarsdag. Vorig jaar heb ik op mijn beurt mijn vriendin ook overgehaald om mee te doen." Dat de ontelbare deelnemers voor haar straks enthousiast springen, zwaaien met de armen en huppen lijkt haar echt hilarisch. ,,Mijn bewegingen zullen heus niet allemaal worden nagedaan, dat maakt niet uit, als ze maar bewegen" zegt Van Kooij. Murphy zal in elke geval op 1 januari, 10 uur eerder dan in Houten, in Australië ook traditiegetrouw te water gaan. Zijn 15e vaantje van deelname krijgt hij daarom vooraf al mee van de organisatie.

Iedereen die het spektakel wil bijwonen krijgt als dank op het strand een gratis kop warme erwtensoep aangeboden. Stimuleren, motiveren en enthousiasmeren noemt de Stichting dat. Het Houtense evenement bestaat immers bij de gratie van de deelnemers, hun toeschouwers en lokale sponsoren. Dit jaar steunt Stichting Nieuwjaarsduik Houten de realisatie van het vrijheidsmonument in het Oude Dorp in het kader van 75 jaar vrijheid. Je kunt daarom een standaard deelname bewijs kopen voor € 4,50 of inclusief donatie van €1,50 voor 6 euro.

Opgave voor de duik is al vanaf 1 december mogelijk op www.nieuwjaarsduikhouten.nl. Hierop is ook alle deelname informatie te vinden. Laat je niet verassen en geef je snel op want het maximaal deelnemers is gesteld op 750 en vol = vol.