• Ervaar de waterlinie
  • Door de verhalen op te schrijven, moet het Eiland van Schalkwijk nog meer gaan leven.

    Houtens Nieuws

Ervaar de Waterlinie bij Fort WKU

TULL EN 'T WAAL Inleiding, mini-tentoonstelling, rats kuch en bonen en rondleiding bij Fort WKU op zondag 24 september, van 11.00 tot 15.00 uur. Vooraf aanmelden via www.fortwku.nl/contact Fort WKU is onderdeel van de Stelling van Honswijk binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Zondag wordt u onder leiding van waterliniegidsen Piet van Straaten en Christ Essens ondergedompeld in Nieuwe Hollandse Waterlinie. De geschiedenis van het WKU komt om 11 uur als eerste aanbod via een korte inleiding en een rondgang over Fort WKU. Daarna is het tijd voor een lunch met een moderne versie van het soldatenmenu Rats Kuch en Bonen en gelegenheid om een speciale mini-tentoonstelling te bezoeken.

Na de lunch volgt een wandeling over de Gedekte weg richting Lunet aan de Snel waarbij u van alles hoort en ziet over de werking van de Waterlinie en de bouwsels bij de gedekte weg. Rond 3 uur zijn we weer terug op het vertrekpunt. Voor deze waterlinie ervaring is vooraf aanmelden noodzakelijk via www.fortwku.nl/contact. Het minimum aantal deelnemers is 5, het maximum 20. De kosten zijn € 15,00 per persoon.

RONDLEIDING Tijdens de rondleiding krijgt u uitleg over de functie en werking van de Waterlinie. Met behulp van oude foto's en kaarten leert u van alles over de resten van de Waterlinie die nu nog steeds te zien zijn. U krijgt in ongeveer 4 uur antwoord op allerlei vragen: Waarom ligt de Nieuwe Hollandse Waterlinie op deze plek? Wat is de functie van de dijk vanaf het Werk aan de Korte Uitweg richting Fort Honswijk? Waarom liggen daar allerlei betonnen bouwsels in? Waarom staan er in de omgeving overal bunkers? En zijn het wel bunkers? Wat gebeurde er tijdens de mobilisatie van 1939-1940 en is er tijdens de Meidagen van 1940 gevochten?