• Zangeres Kinga Bán is een van de vele Houtenaren die deze week in beeld worden gebracht door de EO.

    EO

EO portretteert geloof en liefde

HOUTEN In het programma 'Geloof en een Hoop Liefde' van de EO is Houten deze week elke dag op de televisie te zien. De presentatoren laten authentieke dorpsverhalen en inspirerende verhalen over geloof, hoop en liefde zien. Verschillende bekende en onbekende Houtenaren komen in beeld, zoals Kinga Bán en Aleid Groothoff.

Agnes Corbeij

Maandag is de eerste aflevering. Daarin wordt het verhaal van Rob Timmermans verteld. Hij hielp vluchtelingen in Griekenland. Ten tijde van de opnames maakte Rob zich klaar voor een nieuwe missie. Hij gaat zich inzetten op de 'centraal-Mediterrane vluchtelingenroute'. Een overtocht die het afgelopen jaar door zeker 142.000 mensen werd gewaagd en aan ruim 3.000 mensen het leven kostte. Robs vertrek betekent dat hij voor ruim twee weken afscheid neemt van zijn vrouw Dorien en kinderen. Ook zij komen aan het woord.

BRUILOFT Jan Bakker, 'The Godfather' van Alpha Nederland, staat op dinsdag in the picture. Alpha cursussen richten op een open gesprek over de basis van het geloof. De EO volgde hem in de aanloop naar de bruiloft van zijn dochter. Mirjam van Leer vertelt in dezelfde aflevering over haar jeugd in Houten, waarin zij zich geregeld verveelde. Dat is voor haar een drijfveer om voor de jongeren van nu iets moois neer te zetten. Die missie is geslaagd, met Shine als resultaat.

Roos Prommenschenkel is op woensdag aan de beurt. Zij moet door gezondheidsproblemen het grootste deel van de dag liggen. In Geloof en een Hoop Liefde wordt haar levenslust en kracht getoond. Ze zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking en is ook nog eens moeder van zoontje Levi van 1 jaar oud. Hoe doet ze dat toch allemaal?

LIEFDE Op donderdag vertelt Noud Fortuin hoe hij werd geboren als meisje, maar hoe dat niet klopte. Hij vertelt wat de liefde van zijn ouders en zusje tijdens zijn coming out voor hem hebben betekent. En ook de warmte die hij toen - en nu nog steeds - in zijn kerk voelt, doet hem goed.

In de laatste aflevering op vrijdag gaat de cameraploeg op pad met Aleid Groothoff. Zij vertelt over het Doorgeefluik, een plek waar Houtenaren kleding en huisraad die ze over hebben kunnen afgeven. Met deze spullen worden nieuwkomers - en alle anderen die het gebruiken kunnen - blij gemaakt.

FILMPLOEG Voor Aleid was het een hele ervaring. "Het is alweer een poosje geleden, op 17 oktober hebben ze de hele dag met me meegelopen en gereden. Ik op mijn bakfiets en zij er met de auto over de groenzone achteraan om het te kunnen filmen." Het was een bizarre, maar leuke dag. "Het filmteam bestond uit vier man, gezellige mensen met veel humor. Er ging van alles mis natuurlijk, maar alles werd opgelost."

De filmploeg ging met Aleid mee naar nieuwkomers en wilde ook mee naar haar eigen huis. "Ze wilden weten of ik zelf ook alles tweedehands aanschafte." Ook werden interessante vragen gesteld. "Ik werd helemaal doorgezaagd natuurlijk, over mijn drijfveren en de rol van het geloof. Het is vooral mijn liefde voor mensen en mijn milieuhart die me hiertoe aanzetten."

DAGELIJKS De afleveringen worden dagelijks uitgezonden om 17.50 uur op NPO2. Ook in het dagelijkse radioprogramma 'Thuis op 5' staat Houten deze week centraal.

Iedere werkdag van 22.00 tot 00.00 uur op NPO Radio 5.

Kijk voor meer informatie: www.eo.nl/ghl.