• Blik op Schalkwijkse wetering in buitengebied van de gemeente Houten

    Jaco Schinkel

Enquête: snel internet in het buitengebied kan in 2017

HOUTEN Gebiedscoöperatie O-gen neemt  samen met vijf gemeenten, Wijk bij Duurstede, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Leusden en Houten het initiatief om snel internet  in het buitengebied  te realiseren. Nu  zijn grote delen van het buitengebied namelijk nog niet voorzien van breedband internet. Als er voldoende interesse is, is het mogelijk om in 2017 met de aanleg van glasvezel te beginnen. Als voldoende mensen via de enquête laten weten interesse te hebben kan O-gen daarmee naar marktpartijen stappen. U kunt de enquête tot 15 juli invullen.

John van Amerongen

SNEL INTERNET ONMISBAAR Snel internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. We zijn er steeds afhankelijker van; kinderen maken huiswerk via de computer, bedrijven in het buitengebied hebben steeds meer behoefte aan snel internet en mensen die hun huis willen verkopen in het buitengebied krijgen vaak als commentaar dat er geen snel internet aanwezig is. Glasvezel is de snelste en nieuwste vorm van breedbandinternet. Dankzij glasvezel kunnen bewoners van het buitengebied straks snel uploaden en downloaden. En dat biedt thuis en op het werk voordelen.

BEWONERS MOETEN ZICH LATEN HOREN Afgelopen  maanden heeft O-gen de  kosten voor de aanleg van glasvezel in kaart gebracht. Omdat de afstand tussen de huizen in het buitengebied groter is, zullen de kosten in het buitengebied hoger uitvallen dan in de kernen.  O-gen is nu in gesprek met marktpartijen die glasvezel aanbieden. Daarbij polst O-gen of zij belangstelling hebben om  op korte termijn glasvezel aan te leggen in de buitengebieden van de vijf gemeenten. Deze bedrijven  zijn vooral  bezig met het uitrollen van glasvezel in stedelijke gebieden, waardoor zij minder geïnteresseerd zijn in het buitengebied. Met een enquete wil O-gen aantonen dat ook  bewoners in  het  buitengebied  interesse hebben in  glasvezel.  Dus woont u in het buitengebied? Geef dan uw interesse aan en vul de enquête in via  breedband.ogen.nl/enquête

60 PROCENT NODIG De bewoners van het buitengebied in deze vijf gemeenten spelen een cruciale rol. Het is van belang dat minimaal 60% van alle bewoners per gemeente 'ja' zegt tegen glasvezel in het buitengebied. Het gaat om 4000 mogelijke aansluitingen. "Massa is kassa", zo zei ene vertegenwoordiger van O-gen in een persbijeenkomst in de gemeente Houten. Bij een lager percentage is de kans klein dat deze gemeenten op korte termijn glasvezel krijgen. Het is daarom erg belangrijk dat alle bewoners van het buitengebied in Wijk bij Duurstede, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Leusden en Houten de enquête invullen. Dat kan tot 15 juli 2016.