• Bjorn de Klerk aan kop in de etappe van maandag.

    Tour de Schalkwijk

Eindelijk geel om de schouders

SCHALKWIJK Eindelijk mag Bjorn de Klerk de gele trui van de Tour de Schalkwijk dragen. Hij mocht er maandag in de eerste etappe van de Tour in starten nadat hij zondag 9 juli de tijdrit wist te winnen. En hij kwam er ook op maandag als eerste mee over de streep. In twee voorgaande edities was hij er al dichtbij, maar mocht hij toch nooit het geel dragen. Nu is het zover.

John van Amerongen

Bjorn fietste zondag het rondje Jhr. Ramweg, Lagedijk met het oversteken van twee bruggen over de Wetering in 2 minuut 52. Jesper de Klerk en Sep de Kruijf reden de tijdrit ieder in 2:56. Zij eindigden zondag op de tweede plaats. Jens Grotenbreg stond zondag lang op de eerste plaats met een tijd van 2:58 totdat Bjorn deze tijd verbeterde. Bij een korte huldiging na de tijdrit maakten de Jesper de Klerk en Sep de Kruijf duidelijk dat de Tour pas net begonnen was en dat zij het geel nog niet uit hun hoofd gezet hebben. "Ik probeer onder de drie minuten te rijden", vertelde Jesper de Klerk over hoe hij zondag van start was gegaan. Hij hoopte het geel te kunnen bemachtigen. "Gewoon hard rijden en proberen het geel te pakken", zei Bjorn de Klerk over de rit van zondag.

Tourspeaker Henk van Gestel wond er geen doekjes om dat Bjorn de Klerk deze toer als grote favoriet voor de eindoverwinning is gestart. "Hij was vorig jaar derde en het jaar daarvoor tweede in de eindklassering." Geen van die jaren heeft Bjorn het geel mogen dragen.

BESTE MEISJE Fenna Vulto en Julia van Duijn waren in de openingstijdrit van de Tour de Schalkwijk de snelste meisjes. Zij reden de tijdrit in 3 minuut rond. Zij mochten maandag allebei de etappe starten in het roze voor beste meisje. Dit klassement ging maandag helemaal op z'n kop. Na de etappe van maandag stond Celine Goes als beste meisje in de uitslagenlijst. Celine had goed meegereden in de kopgroep. Charlotte Endeveld en Naomi van Dokkum konden ook goed mee komen en staan nu tweede in het meisjesklassement.

JACHT OP HET GEEL Bjorn kwam maandag als eerste over de streep, maar werd op enkele seconden gevolgd door Jesper de Klerk, Jens Grotenbreg en Sep de Kruijf. Zijn achtervolgers hebben maandag de jacht op het geel geopend. Bjorn de Klerk nam de leiding in de etappe. Hij reed aan kop met tientallen meters voorsprong op een achtervolgende groep. Dit hield hij lang vol, maar op een gegeven moment wist Sander Nieuwhoff op de Lekdijk het gat te overbruggen en kwam er een kopgroep. Op het laatste stuk op de Jhr. Ramweg begon Bjorn zijn sprint en wist zo met enkele seconden voorsprong als eerste over de finsh te komen.

Bij het ter perse gaan van de krant waren de uitslagen van dinsdag nog niet bekend. Daarom kunnen we in dit artikel alleen de uitslagen van zondag en maandag vermelden. Op internet op Houtens Nieuws.nl volgen we de Tour de Schalkwijk iedere dag. U kunt daar en op www.tourdeschalkwijk.nl terecht voor de laatste ontwikkelingen en uitslagen.