• De genodigden op het Dichtpad

    Willy Kruijssen
  • Wim Boone ontvangt de tweede prijs van Christel van Vliet

    Willy Kruijssen
  • Henk Gilhuis, wethouder Jana Smith, Marike Leeuwenkamp en Christel van Vliet

    Willy Kruijssen

Eiland haiku prijswinnaars bekend

SCHALKWIJK De zon scheen op "Het geheim van Man en Paard" in de polder Blokhoven. Marike Leeuwenkamp en Christel van Vliet waren blij zoveel mensen te zien die mee hadden gedaan aan de eiland haiku wedstrijd. Deze tweede jaargang betekende een verlenging van het Dichtpad met drie krachtige eiland haiku.
Het was voor de jury bijna een onmogelijke klus om uit de 101 haiku de beste kiezen. De schrijfster Marike Leeuwenkamp en de journaliste Loethe Olthuis waren tijdens de beraadslagingen zeer te spreken over de hoge kwaliteit van de inzendingen.
Annette Akkerman had de jury betoverd met haar boterbloemenexplosie: voor haar was de derde prijs. De tweede prijs was voor Wim Boone die tijdens zijn verblijf op het eiland van Schalkwijk een reeks eiland haiku schreef. De eerste prijs was voor Marja Oosterman.

de kerk wordt bezocht

pas als de wind hierheen waait

kun je dat horen

De jury werd heel blij van deze haiku. Hoe stil moet het zijn om dat geluid te kunnen horen, hoe plat het land om dat geluid ver voort te kunnen stuwen? Het is historisch gezien een moment waarop kerk leegstroomt. Zij roept op tot gebed in een lege ruimte.

Het geheim van een pakkende haiku schrijven? Marja Oosterman vertelt :,,Het is de kunst meer te zeggen dan je binnen de haiku-beperking van drie regels van 5-7-5 lettergrepen voor mogelijk houdt. En juist in die begrenzing zit voor mij de uitdaging."

Wil je weten welke haiku's er langs het Dichtpad staan? Wandel dan eens het Lint- en Linieklompenpad, dan kom je er vanzelf langs. Of kijk op www.beeldmakers.nl, daar vind je eiland haiku's van dit jaar en vorig jaar terug.