• Bomen die aangetast zijn door de eikenprocessierups worden gemarkeerd met een roodwit lint

    Irene van Valen

Eikenprocessierups geeft ook in Houten klachten

HOUTEN Ook in Houten is er overlast van de eikenprocessierups. Per week krijgt de gemeente zo'n 20 meldingen over eikenprocessierupsen. Vaak gaat het om het melden van een locatie of lichamelijke klachten door de rupsen. Anderen vragen of de gemeente niet meer kan doen aan de bestrijding van de rupsen. Bij meldingen controleert de gemeente de genoemde locaties en voorziet bomen van een lint met de waarschuwing 'Pas op eikenprocessierupsen'. Vervolgens geeft de gemeente een bedrijf opdracht de rupsen te verwijderen.

 door Irene van Valen

JEUKENDE BULTJES Het is pech hebben voor wie in aanraking komt met de onzichtbare brandharen van de eikenprocessierups. Ze zitten nou eenmaal in de lucht.

Harriët van Wietmarschen ontdekte rode bultjes over haar hele lichaam, zelfs op haar hoofd. ,,Ik ben lauw gaan douchen en scrubben, want te heet douchen versterkt de jeuk. Omdat alle verkoelende crèmes op waren, gebruikte ik calendulan ter verzachting van de jeuk. Blijkbaar helpt aftersun met aloë vera ook. Ik slikte een middel tegen hooikoorts, maar dat hielp tijdelijk."

Jolanda dacht veel muggenbulten te hebben. ,,We vonden geen enkele mug in huis. Daarbij reageert mijn huid altijd heftig op muggenbulten, dat bleef nu uit. In gesprek met collega's hoorde ik van klachten door de eikenprocessierups. Bij de huisarts stond de telefoon roodgloeiend, zeiden ze. Ik volg de tips van de huisarts op. Ik krijg er nog elke dag bultjes bij. Er is verder niets aan te doen."

BEHANDELEN Assistenten van Medisch Centrum Molenzoom spreken veel patiënten die klagen over hevig jeukende rode bultjes die vaak gelokaliseerd zijn op onderarmen, benen en in de nek. Ze kunnen echter verspreid over het hele lichaam voorkomen. Een bezoek aan de huisarts is niet nodig, tenzij er sprake is van een allergische reactie zoals gezwollen lippen, een dikke keel, benauwdheid of oogklachten als pijn, jeuk en hevig tranen. Geadviseerd wordt om brandharen weg te halen door plakband over de aangedane plekken te drukken en deze vervolgens weg te trekken. Aloë vera gel, mentholgel of verkoelende zalf werken jeukstillend. Zijn na twee weken de klachten niet verminderd, raadpleeg dan uw huisarts.

TOENAME ZORG ,,Voor de gemeente is de grootste zorg dat door klimaatverandering er meer rupsen op meer locaties zitten. Het meest op lange eikenlanen. Door deze toename nemen de bestrijdingskosten toe. Daarbij kunnen gespecialiseerde bedrijven de werkzaamheden om de rupsen te verwijderen niet aan. Het kan langer duren voordat nesten verwijderd worden. De bestrijding van de rupsen is een volksgezondheidsprobleem geworden. Het zou efficiënter zijn wanneer dit landelijk gecoördineerd wordt door bijvoorbeeld de GGD," laat een communicatiemedewerker van de gemeente weten.

BIOLOGISCHE BESTRIJDING In het najaar gaat de gemeente naast de gebruikelijke bestrijding van de eikenprocessierupsen op een biologische manier bestrijden. Hiervoor hangen zij op diverse locaties, bijvoorbeeld bij scholen, kinderdagverblijven, de recreatieplas en in lange eikenlanen speciale mezenkastjes op. Mezen eten in een vroeg stadium de larven van de eikenprocessierupsen op.

VERGIFCENTRUM Naast mensen komen ook dieren in aanraking met de brandharen. Twee dierenklinieken in Houten hebben echter nog geen zieke dieren in de praktijk gehad. Dierenkliniek Wulven merkt op dat als een dier enorme jeuk heeft, het baasje erop bedacht moet zijn dat het door de eikenprocessierups kan komen. ,,De behandeling bestaat uit jeukverzachtende zalf. Voor verdere behandeling winnen wij zo nodig informatie in via internet of het vergifcentrum."