• Slagmaatpad is geopend.

Eerste Klompenpad Kids

HOUTEN Op zaterdagochtend 18 juni opende Landschap Erfgoed Utrecht het Slagmaatpad, het eerste Klompenpad Kids. Daarvoor kwamen zo'n 250 geïnteresseerden bijeen bij boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik. Er waren allerlei leuke activiteiten voor kinderen, zoals een boerenbootcamp en een Ren je rot Kersenkwis. Ook liet circus Klomp zien wat je allemaal nog meer met klompen kunt doen. Wethouder Rob Zakee (gemeente Bunnik), wethouder Herman Geerdes (gemeente Houten), Djuke van der Maat (boerderij Nieuw Slagmaat) en Karen van der Graaf (Landschap Erfgoed Utrecht) verrichtten de officiële openingshandeling. De wethouders roemden de verbinding die dit pad vormt tussen Bunnik, Houten en Utrecht. Ze hopen dat ook kinderen uit de stad via het Klompenpad in aanraking komen met dit mooie gebied.

SLAGMAATPAD Het Slagmaatpad, het eerste Klompenpad Kids, is ongeveer 7 km lang en leidt door het mooie buitengebied van Bunnik en Houten. De route heeft diverse kortere lusjes, zodat de route ook korter gemaakt kan worden. Onderweg is er genoeg te ontdekken, te leren en te spelen. Ook zijn er spannende doorsteekjes in het weiland met leuke overstapjes. De route loopt over Fort bij Vechten, langs boerderij Nieuw Slagmaat en door speelbos Nieuw Wulven. Kortom: een afwisselende route met voor elk wat wils. Extra leuk voor (groot)ouders met kinderen, maar ook voor de 'gewone' Klompenpad wandelaar is er genoeg wandelplezier. Dit nieuwe Klompenpad is door Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkeld en mede dankzij de grote betrokkenheid van grondeigenaren, financiers en vrijwilligers tot stand gekomen. En het Klompenpad Kids is natuurlijk ook dankzij de enthousiaste crowdfunders tot stand gekomen. In april 2015 is een crowdfundingsactie gestart en hebben bewoners en fans van Klompenpaden het laatste beetje geld bij elkaar gebracht om dit Klompenpad Kids te kunnen realiseren.

FOLDER Voor het Slagmaatpad is een 'gewone' folder beschikbaar, maar ook een digitale folder speciaal voor kinderen. Als je het Slagmaatpad loopt met één van de bijbehorende folders leer je meer over de natuur en de cultuur in de omgeving. Voor de jonge wandelaars is er onderweg ook nog van alles te beleven. Ze kunnen onderweg ervaren hoe een koeientong voelt, op een steiger het water en de dieren die daarin leven ontdekken. En zichzelf met een heuse trekpont naar de overkant van het water trekken. De 'gewone' folder is verkrijgbaar bij het startpunt en de VVV's in de regio. De Kids folder kunt u downloaden via www.klompenpaden.nl of via de QR code op het startpaneel bij de parkeerplaats van Fort bij Vechten of het opstappaneel bij de Parkeerplaats Binnenweg. Ook is er een app ontwikkeld voor de route. Met de smartphone in de hand ontdek je bijzondere plekjes en hoort u interessante achtergrondverhalen van het gebied. Een kaart is overbodig, want de app wijst de weg. Meer informatie over het Slagmaatpad en andere Klompenpaden staat op www.klompenpaden.nl. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Slagmaatpad is financieel mogelijk gemaakt door Landschap Erfgoed Utrecht, gemeenten Bunnik en Houten, HDSR, Rabobank, Stichting Mazzel, Carel Nengermanfonds, KF Heinfonds, provincie Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, Stuurgroep Kromme Rijnlandschap, Nationale Postcode Loterij, Landwinkel Nieuw Slagmaat, Waterliniemuseum Fort bij Vechten en Staatsbosbeheer.