• René Lagerwaard

Een tripple voor sporttalent Debora Jille

HOUTEN Winnares van de Sporttalentprijs 2016 Debora Jille (17) heeft in het weekend van 10-11 juni in de hoogste jeugdcategorie (onder 19 jaar) drie titels op haar naam geschreven tijdens de Nationale Jeugdkampioenschappen (NJK) badminton.

De eerste finale was het gemengd dubbel, waar Debora met haar vaste partner Sebastiaan Li vrij makkelijk de eerst drie partijen won. In de finale trokken ze de goede lijn door en met sterk spel gaven ze de tegenstanders geen kans. In het enkelspel moest er in de voorronden wel wat harder aan getrokken worden, maar ook hier werd de finale gehaald tegen de één jaar oudere en fysiek sterke speelster Imke van der Aar. Deze finale werd een pittige wedstrijd op hoog niveau. De eerste set ging met 21-17 nog naar Imke, maar daarna kreeg Debora met sterk tactisch spel en lange rally's de tegenstander op de knieën en pakte zij de winst in de tweede en derde set (21-14 en 21-10). Hiermee was de meest begeerde enkeltitel behaald en komt haar naam volgens een oude traditie op de Annie Koch-wisseltrofee. In het damesdubbel won Debora juist samen met Imke vervolgens nog de eerste prijs na een zware finalewedstrijd (23-25/21-6/21-16). Het was voor het derde jaar op rij dat zij Nederlands kampioen junioren is in dit onderdeel!

Het NJK was voor Debora een mooie afsluiting van het badmintonseizoen. In de eredivisie heeft ze een sterk jaar achter de rug bij BC Amersfoort en besloten een overstap te maken naar topclub BC Duinwijck in Haarlem met als doel de landstitel te winnen. De voorbereiding op het nieuwe seizoen begint voor de Houtense speelster, die dagelijks traint op het nationaal sportcentrum Papendal, na een korte vakantie alweer snel met de voorbereiding op deelname aan het Wereld Junioren Kampioenschap in Indonesië. Onder andere met het spelen van internationale seniorentoernooien in Bulgarije en België.