• V.l.n.r Jordy, Noud en Maarten. Drie enthousiastelingen in gesprek over het LHBTI Café

    Irene van Valen

Een plek voor LHBTI'ers

HOUTEN ,,Het LHBTI Café zoekt nieuwe bezoekers", legt Jordy Roeten, coördinator bij Shine, uit. LHBTI staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. ,,Zij zijn meer dan welkom om elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Het belangrijkste ingrediënt is te komen als jezelf. We hebben geen vast avondprogramma. Kom binnen voor een praatje met anderen of speel samen aan de voetbaltafel die in de ruimte staat. Soms kijken we een film of besluiten we samen te eten. Verwacht geen voorlichtingsbijeenkomsten of de plicht te praten over je geaardheid. Dat mag wel, maar hoeft niet. Gezelligheid en samenzijn met gelijkgestemden en een plek waar jij je 100% veilige mag voelen, dat is waar het ons om gaat bij het LHBTI Café."

Irene van Valen

BEHOEFTE Een eerste bijeenkomst van LHBTI'ers in Houten was in 2016 tijdens een Purple Party. Dat is een feest voor heteroseksuelen en LHBTI'ers met aandacht voor diversiteit en om gelijkheid te bevorderen. Het jezelf mogen zijn staat daarbij bovenaan. De Purple Party sluit aan bij Paarse vrijdag dat op middelbare scholen wordt gevierd en dezelfde verbinding tot doel heeft.

Na de eerste Purple Party bleek in Houten meer behoefte aan activiteiten voor jonge LHBTI'ers. Het idee van het LHBTI Café ontstond door het Jongeren Panel. Dit is een groep jongeren die opstaat voor de belangen van jongeren in Houten en is onderdeel van Shine. Het panel organiseert activiteiten en zoekt zo nodig contact met andere organisaties, zoals de gemeente. Zij geven advies en denken mee.

VERTROUWD Het eerste LHBTI Café was in 2016. Men kwam toen één keer per kwartaal bij elkaar. Dat veranderde in 2017 in een maandelijks Café. Nu zijn alle LHBTI'ers elke derde vrijdag van de maand van 19.30 – 21.30 uur welkom aan De Slinger 2. ,,Kom en drink een glas cola mee", klinkt Jordy's uitnodiging. Alcohol wordt niet geschonken.

,,Op zo'n avond komen we samen met zo'n zes tot tien personen. Meer jongeren zou fijn zijn", zegt Maarten Faris, 27 jaar oud en trans-man. ,,Door het café voel ik me minder alleen. Mijn mooiste ervaring was de eerste keer dat ik kwam. Ik voelde vanaf de eerste minuut onderlinge vrijheid en vertrouwdheid. Ik was op mijn plek en voel dat nog ieder keer. Het is jammer dat zo weinig mensen komen. Zij moeten dit ervaren. Het is fijn."

SIGNAAL Noud Fortuin, 19 jaar oud en trans-man, legt uit dat hij intens verdrietig was, toen in 2017 een trans-man zichzelf van het leven beroofde. In zijn ogen werd het tijd dat er meer begrip ontstaat voor LHBTI'ers en hun worstelingen. Hij schreef daarom een brief aan alle partijen in Houten, waarna een gesprek met de meeste gemeenteraadsleden volgde. Hij vergeet nooit dat al die belangrijke mensen te gast waren bij Shine, bij hen. Hij gelooft dat als de gemeente staat voor acceptatie en gelijkheid van alle mensen, dat een signaal is naar de bevolking. Nog mooier zou het zijn als er voorlichting komt over de minderheid die LHBTI'ers vormen. Een minderheid, maar niet minder waard. Er is een lange weg te gaan in acceptatie. Van zijn kant doet Noud wat hij kan en elke instelling die daarin steunt helpt mee aan de plek die LHBTI'ers nodig hebben.