• Het echtpaar Kooiman met de burgemeester en het geschenk van de gemeente

    Laura van Niekerk

Echtpaar Kooiman 60 jaar getrouwd

HOUTEN "Als je niet met elkaar gaat praten, wordt het alleen maar moeilijker", zo zegt meneer Kooiman onder andere over 60 jaar samen zijn. Burgemeester Wouter de Jong bezocht maandag 19 december het echtpaar Kooiman-Van Geffen  in Houten. Namens het gemeentebestuur feliciteerde de burgemeester het paar van harte met hun 60-jarig huwelijk en overhandigde hen een kunstwerk.

John van Amerongen

Mevrouw (85) en meneer (88) Kooiman komen oorspronkelijk uit Nijmegen. Zij hebben elkaar in 1950 leren kennen toen zij 18 was en hij 21. Ze kwamen er toen achter dat ze jaren op dezelfde school hebben gezeten, "zij een paar klassen lager", en dat ze elkaar ook in hun kerkgenootschap tegen het lijf hadden kunnen lopen. In 1956 trouwden ze. Het echtpaar kreeg een zoon en een dochter en heeft nu vier kleinkinderen. Het geheim van zo lang goed samen zijn is veel geven en nemen, zo zegt zij.

Hij ging na school naar een opleiding voor de koopvaardij. Daarna moest hij in militaire dienst. Hij werd niet naar Indië uitgezonden. Hij leidde na een korporaalsopleiding mensen op om daar naar toe te gaan. "Ik ben geen veteraan." Toen hij uit dienst kwam kon hij niet naar zee. Zijn behaalde papieren werden te oud bevonden. Het duurde even voordat de opleiding weer zou starten. Hij solliciteerde bij de Nutsspaarbank. Meneer heeft tot zijn pensioen in het bankwezen gewerkt en heeft de intrede van het giraal betalen en verdere automatisering meegemaakt. Hij volgde in de avond opleidingen om met computers te leren werken en groeide door tot hoofd van afdelingen. Hij werd uiteindelijk ook directeur binnen de organisatie van samenwerkende nutsspaarbanken.

WAT VAN DE WERELD GEZIEN Ze hebben als echtpaar ook wat van de wereld gezien toen hij als voorzitter van de Europese samenwerking op het gebied van betalingsverkeer in diverse steden in diverse landen vergaderingen leidde. Zij kon dan mee en zag vaak meer van de steden dan hij. Vanwege zijn werk zijn ze ook binnen Nederland veel verhuisd. Nijmegen, Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Arnhem om wat te noemen. Voor ze naar Houten kwamen woonden ze lang in De Meern.

Het bezoek van de burgemeester hebben zij als zeer plezierig ervaren. "Hij is wel een mensenvriend", zo zegt hij. Meneer vertelde honderduit over zijn carrière