• John van Amerongen

Echtpaar Hommelberg-Van der Horst viert 60-jarig huwelijk

HOUTEN Burgemeester Wouter de Jong bezocht woensdag 13 januari het echtpaar Hommelberg-Van der Horst in Schalkwijk. Namens het gemeentebestuur heeft de burgemeester het paar van harte gefeliciteerd met hun 60-jarig huwelijk en heeft hij het paar een beeldje overhandigd. Volgens Piet is geven en nemen belangrijk in een huwelijk. "Ja, dat is eigenlijk wel zo", zo zegt Annie. Piet: "Als je iedere dag tegen elkaar op moet boksen is het niks."

John van Amerongen

Piet Hommelberg (87) en Annie van der Horst (83) hebben elkaar bij het dansen bij Ossendrijver in Houten op Tweede kerstdag in 1952 ontmoet. In die tijd was daar om de zes weken gelegenheid om te dansen. "Anders was er toch niet", zo zegt Annie. Piet kwam uit Schalkwijk en Annie kwam uit Houten. Zij groeide op aan de Odijkseweg vlak bij de Dikke Boom. De Dikke Boom die er nu niet meer staat. Het paar danste samen en kreeg verkering.

Toen Piet Annie leerde kennen werkte hij al enkele jaren in het rietdekkersbedrijf van zijn vader. Na vijf jaar verkering zijn ze op 13 januari 1956 getrouwd. Ze gingen in Schalkwijk aan de Provincialeweg wonen. "Toen u trouwde was Schalkwijk nog een zelfstandige gemeente", zo vertelde de burgemeester. Het echtpaar kreeg 7 kinderen. Vijf jongens en twee meiden. Eén van de jongens kwam op 3-jarige leeftijd door een ongeluk te overlijden. Inmiddels zijn er 14 kleinkinderen geboren.

Rietdekkersbedrijf

Piet Hommelberg heeft altijd als rietdekker gewerkt. Hij zette het bedrijf voort nadat zijn vader met pensioen ging. In de winter deed hij ook andere dingen dan rietdekken om de kost te verdienen. "Iedereen deed van alles er bij", zo zegt Piet. Zo heeft hij in de jaren 60 zo'n 8 jaar de kersenboomgaard aan de Veerweg uitgebaat. Rietdekkersbedrijf Hommelberg is door de jaren heen gegroeid. Hij werkte in de hele provincie Utrecht en voorzag menig boerderij in de gemeente Houten van een nieuw dak. Ook werd er gewerkt aan het rieten dak van de blokhut van SooS Casafina van de jongerensoos. Toen hij met pensioen was deden zijn opvolgers in rietdekkersbedrijf Hommelberg dat ook voor de renovatie nieuwbouw van de blokhut. Tegenwoordig moeten de mensen van Rietdekkersbedrijf Hommelberg verder weg om aan rieten daken te gaan werken.

Hobby's

Piet had en heeft niet zoveel hobby's. "Hij was natuurlijk altijd aan het werk", zo zegt de burgemeester. Piet werkte wel graag in de tuin, houdt van het kijken naar sport op televisie en hij puzzelt al jaren samen met zijn vrouw. Dan maken ze grote legpuzzels op de grote tafel. Annie had en heeft veel hobby's. Ze zit op het zangkoor. Ze doet aan koersballen, ze speelt graag Rummikub en ze klaverjast op de soos die vlakbij haar huis in de Wiese is. Afgelopen zondag werd het feest in de Wiese met de familie gevierd. Annie maakte vroeger ook veel kleding. Ze maakt ook kaarten en heeft de uitnodigingskaarten voor het feest van afgelopen zondag dan ook zelf gemaakt.

Foto: John van Amerongen