Echtpaar Buitenhuis-van Maren 60 jaar getrouwd

Ton Buitenhuis (85 jaar) is geboren en opgegroeid in Apeldoorn en vond een baan bij de douane in Tolkamer; inklaren van schepen die moesten laten zien wat ze in- of uitvoerden. Hij kwam samen met een maat in de kost in Lobith. Dit is nu gemeente Rijnwaarden. Gon van Maren (79 jaar en nu Buitenhuis-van Maren) is geboren en opgegroeid in Nieuwaal, en is in 1949 verhuisd naar De Bijland in gemeente Lobith-Tolkamer. Daar woonde ze op een terrein van de steenfabriek waar haar vader werk had gevonden. Gon ging in de huishouding bij een gezin werken en maakte lange dagen, van 's morgens 8 tot 's avonds 7 uur en op zondagmorgen moest ze eerst koken voor de familie en dan was ze op zondagmiddag vrij.

Jeugdclub

Gon en Ton hebben elkaar in eerste instantie ontmoet bij de jeugdclub van de kerk. Die groep kwam één keer per week 's avonds bij elkaar. Gon vond Ton wel erg leuk, dus op de zondagmiddag trok ze regelmatig naar de waterkant in Tolkamer in de hoop hem daar te zien. Als Ton dan dienst had was hij in de buurt van het douanegebouw te vinden en dan ontmoetten ze elkaar. Ook gingen ze wel eens samen op kinderen van iemand passen. Op haar verjaardag hebben ze verkering gekregen. Gon heeft Ton in de Sinterklaastijd door middel van het sturen van twee chocoladeringen een huwelijksaanzoek gedaan. Op 4 november 1955 trouwden ze in Lobith in gemeentehuis en kerk en werd een bescheiden feestje gegeven bij de ouders van Gon thuis. Ze trokken in een woning in Elten. De oudste dochter werd in september 1956 geboren en in maart 1958 volgde de tweede dochter. Elf maanden later kwam de eerste zoon ter wereld. Het huis werd nu toch wel erg klein (met zijn vijven in één slaapkamer en een woonkamer), maar gelukkig werden er in Lobith woningen gebouwd en er kon daar een woning worden gehuurd. Daar werd het vierde kind geboren in 1962. Het echtpaar kreeg twee zoons en twee dochters. Tegenwoordig hebben ze ook zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Het geheim van 60 jaar een goed huwelijk zit hem in geven en nemen zo zegt zij. Hij benadrukt dat mensen allemaal verschillend zijn en dat je daar rekening mee moet houden. "Ga nooit slapen met ruzie, zo zei een kleinkind", zegt Gon. "Ga nooit weg zonder te groeten of te kussen", zegt Ton

Houten

In 1968 werd Ton overgeplaatst naar de inspectie van de belastingdienst in Utrecht om zich bezig te houden met de omzetbelasting. Het gezin betrok een flat in Overvecht en dat was natuurlijk een hele overgang als je uit een klein dorp komt met veel ruimte om In 1996 zijn ze naar Houten verhuisd en daar was het al niet anders. Ton was actief bij tafeltje dek je, gaf typles aan basisschoolleerlingen voor Scheidegger. Gon verrichtte veel hand- en spandiensten in de buurt. Hobby's hadden ze ook: tuinieren, accordeon spelen (Ton), tot een paar jaar terug nog lid van de Drentse en Twentse club waarbij ze graag gingen klootschieten. Ton ging met 57 jaar met pensioen en samen hebben ze genoten van fietstochten, zomervakanties met de caravan, in de winter langlaufen, oppassen op de kleinkinderen. Inmiddels zijn deze dingen vanwege de leeftijd niet meer zo goed mogelijk en zoeken ze het dichter bij huis.(JvA)