• Muzikant Eadon.

    Alexandra Huijgens

Eadon geeft zich voor muziek

HOUTEN De Stichting Cultuurnacht Houten organiseert op 2 april de tiende Cultuurnacht Houten. Op 30 maart wordt in Makeblijde de expositie van beeldende kunst, 'De Keuze van..' geopend waar burgemeester Wouter de Jong de kunstwerken voor mocht uitkiezen. Muzikant Eadon zal de opening van de expositie muzikaal opluisteren met zijn vaste band. Hij zal ook tijdens de cultuurnacht op 2 april optreden. Hij biedt de luisteraar een kijkje in zijn leven en zijn visie op de wereld.

John van Amerongen

Mylan Damour Bangoura is de echte naam van Eadon. In anderhalf jaar tijd bouwde Eadon en zijn vaste band aan eigen werk. In het begin was de jonge songwriter de enige die voor de band schreef maar, na een tijd samengespeeld te hebben is hij van mening dat de ideeën van zijn medemuzikanten heel waardevol zijn. Mylan is al vanaf zijn zevende met muziek bezig. Hij speelde vanaf die leeftijd piano en keyboard. "Ik had een zus die heel goed piano kon spelen. Toen dacht ik: 'Dat wil ik ook wel.' Dat sprak me wel aan die manier van communiceren." Muziek zit wel in zijn familie. "Ik ben de eerste die daar een beetje werk van maakt" zegt de tweedejaars conservatoriumstudent. "Het voelt goed. Waarom zou ik deze weg niet volgen, als me dit geluk brengt." Naast zijn activiteiten als Eadon en zijn studie doet hij ook nog andere muzikale projecten. Hij geeft zichzelf echt voor de muziek, zo zegt hij.

SINGER-SONGWRITER-SOUL Hij is een MBO muziekopleiding met de nadruk op toetsen gaan volgen en zit nu dus in het tweede jaar van het conservatorium in Utrecht waar hij ook als student woont. Ongeveer drie jaar geleden ging hij zelf teksten en nummers schrijven. Tijdens zijn studie op het ROC van Amsterdam raakte hij geïnspireerd door de singer-songwriter lessen van Leonoor van Piggelen. "Ik wist dat er songteksten door mijn hoofd heen spookten, door de lessen leerde ik ze te bevrijden", vertelt hij. "Ik houd er wel van om dingen naar mijn eigen hand te zetten." Hij gebruikt zijn omgeving als grootste inspiratiebron en vertaalt dit in zijn songteksten. Dat kunnen hele mooie dingen zijn, zoals zijn de hereniging met zijn vader of dingen die hij fout ziet gaan op onze steeds veranderende planeet. "Gewoon hele menselijke dingen. Wat ik in mijn muziek probeer te stoppen is een hele hoop Singer-songwriter-Soul, ik beschouw dit als mijn kern". De gelaagdheid zit zowel in de tekst als de akkoordprogressies. De boodschap van ieder nummer wordt gedragen door de muziek". "Idealiter zie ik mijn publiek als één persoon die een kijkje in mijn leven krijgt, mijn visie op de wereld." Hij schrijft en zingt in het Engels. Hij put veel inspiratie uit soul, maar ook veel andere muziek is van invloed op zijn eigen werk. De muzikanten waar hij mee samenwerkt brengen bijvoorbeeld jazzy invloeden in. "Ik wil me niet opsluiten in een bepaald genre, ik maak gewoon waar ik gelukkig van word". De expositie van beeldende kunst is tot 30 juni in Makeblijde te zien. Meer informatie: www.cultuurnacht.nl