• Rob is blij dat hij met Samantha zo'n goede trainer heeft gevonden.

    Richard Thoolen
  • Tijdens een potje sparren probeert Samantha Rob met een 'high-kick' te verschalken.

    Richard Thoolen

Dynamite Sam is back!

Twee jaar geleden werd Samantha van Doorn wereldkampioen kickboksen in het Bantamgewicht ( 53 tot 55 kilogram). Een uitzonderlijke prestatie die echter tot op heden geen vervolg heeft gekregen.

Richard Thoolen

DE RING IN Samantha moest van haar ouders als 6-jarige meisje verplicht op karate, samen met haar zus Chantal. Samantha: ,,Onze ouders hadden een juwelierszaak en vonden dat wij ons zelf moesten kunnen beschermen. Het paste ook wel bij me, want ik was een stoer, jongensachtig meisje. Ik droeg dan wel een jurkje, maar daar klom ik gewoon de boom mee in. Op mijn 12e heb ik de overstap naar het kickboksen gemaakt. Op mijn 14e mocht ik voor het eerst een echte kickbokspartij knokken bij Richard van Asdonck te Breukelen. Mijn vader had me meermaals meegenomen naar een kickboksgala om te kijken en nu wilde ik het weleens als deelnemer ervaren. Mijn trainer en mijn moeder vonden dat eigenlijk niet zo'n goed idee. Maar ik deed het toch, en het was een fantastische ervaring!"

DE GROTE MATCH Inmiddels heeft Samantha tegen de 80 professionele partijen gekickbokst waarvan de meeste gewonnen. Het leverde haar de bijnaam 'Dynamite Sam' op. Een memorabele overwinning boekte zij tijdens de WFL (World Fighting League) in 2015 op Ilona Wijmans. 3 rondes van 3 minuten hadden beide dames als leeuwen gevochten en evenveel punten behaald. Daarom besloot de jury dat er een 4e ronde van 3 minuten nodig was om uitsluitsel te geven. Dit was in het voordeel van de conditioneel sterkere Samantha, die nu meerdere keren bij de uitgeputte Ilona wist door te komen met een harde stoot of kick en de partij op punten wist te winnen. De grote prijs en het wereldkampioenschap vielen Samantha ten deel.

ONDERNEMERSCHAP Daarna werd het even stil rondom Samantha. Hoe succesvol Samantha ook is als professioneel kickbokser, het is moeilijk om er genoeg mee te verdienen om van te kunnen leven. Zij verkende de mogelijkheden om een eigen sportschool te starten en behaalde haar trainersdiploma. Samantha: ,,Je moet er wel iets naast doen. Het prijzengeld ligt bij de vrouwen lager dan bij de mannen. Iemand als Rico Verhoeven verdient er veel meer mee, terwijl wij er minstens zoveel voor moeten doen. Ook moet je naast goed kunnen kickboksen een goede ondernemersgeest hebben. Zo kun je startgeld krijgen als je populariteit groter wordt en je er in slaagt om ringtafels te verkopen. Dan wordt je interessant voor organisatoren van kickboksgala's. Maar het is weer gaan kriebelen: ik wil de ring weer in!"

TOPTRAINER Samantha geeft nu ook training bij Kickboxing Houten. Zij is naar Houten gehaald door Rob Stekelenburg, eigenaar van de sportschool. Rob: "Kickboksen is geschikt voor iedereen, voor alle leeftijden en vindt steeds meer beoefenaars onder alle lagen van de bevolking. Ook steeds meer kinderen vinden plezier in het beoefenen van deze sport. Ik ging daarom op zoek naar een goede trainer en vond die in Samantha. Met haar heb ik echt de hoofdprijs binnen gehaald! Samantha is stoer en toch charmant, sympathiek, vakkundig en leuk met kinderen."

KWALITEITEN Samantha is nu al meer dan 10 jaar professioneel vechtster. In die tijd heeft ze veel klappen en kicks uitgedeeld maar ook veel moeten incasseren. Dat is haar echter niet aan te zien. Rob: ,,Samantha is niet zo groot, maar wel heel snel. In de ring is ze constant in beweging waardoor ze moeilijk te raken is. Ze is een doorzetter, slim, technisch bekwaam, neemt geen onnodig risico en wacht haar kansen af. Ze heeft een goede verdediging, verkeert in topconditie en beheerst meerdere stijlen."

KINDEREN Samantha vindt plezier in het werken met kinderen en verzorgt ook clinics op BSO's en basisscholen. Samantha: ,,Kickboksen is goed voor kinderen. Ze krijgen een betere conditie, een betere coördinatie, meer kracht en souplesse, meer zelfvertrouwen en ze worden weerbaarder. "