• Léon Polman toont zijn notitieboekjes

    Annette Stolk-de Vries

Duurzame notitieboekjes

'Green Side' groen initiatief

HOUTEN Léon Polman (24) maakt duurzame notitieboekjes van enkelzijdig geprint papier. Eén kant van het papier is bedrukt, maar de andere kant is nog goed te gebruiken. Het grote voordeel is dat dit 'oud' papier nog geen recycling proces heeft ondergaan, waarmee per notitieboekje 37,5 liter water en 6,25 KWh wordt bespaard.

Annette Stolk – de Vries

INSPIRATIE Sinds het begin van zijn studie Bestuurs- en Organisatiewetenschappen had Léon interesse in de bezigheden van de KrachtFabriek in Houten. "Ik ben daar gaan kijken en kwam in gesprek met Wout Schut. Het was geweldig te zien dat er gefocust werd op wat mensen kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Alles is gebaseerd op vertrouwen." Kijken naar wat mensen kunnen en willen bijdragen is wat hij heeft onthouden aan dit bezoek. Die wijze van denken heeft hij meegenomen tijdens zijn studie en bij het oprichten van Green Side.

GROENE THEMA'S Duurzamer, socialer, het idee van de circulaire economie, zijn thema's die Léon interesseren. Tijdens het opruimen van zijn kast stuitte hij op enorme hoeveelheden gebruikt papier. "Het gebruik van papier is typisch iets waar je niet over nadenkt. Je gooit papier in de papierbak, maar hebt ondertussen nog niet de helft van de potentiële waarde benut. Terwijl het veel water kost om het te recyclen. Recyclen van papier is goed omdat er geen bomen aan te pas komen, maar het kost nog steeds 90% van de energie in vergelijking met wanneer je het nieuw zou maken."

PHILADELPHIA Op basis van deze gedachte is Léon samen met vriendin Desie notitieboekjes gaan ontwerpen. "Ik wilde tevens het sociale aspect aan mijn onderneming koppelen. Het benutten van potentieel geldt in mijn optiek zowel voor producten als mensen." Hij zocht contact met Philadelphia, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt. "Met een aantal van hun cliënten, die werkzaam zijn in 'Het Oude Station' in Houten, werk ik nu samen om de notitieboekjes te maken. Een prachtige samenwerking. Ze stralen als er weer een boekje af is." De gemeente Houten, theater Aan de Slinger en vijf basisscholen zamelen het benodigde papier voor hem in. "Samen met de mensen van Philadelphia haal ik het papier met de bakfiets op. Voor hen ben ik Léon van de boekjes."

ENACTUS Studentenorganisatie Enactus faciliteert studenten bij het opzetten van sociale ondernemingen. "Hier ontwikkelde ik het besef dat als je blijvende verandering wil creëren, je dat moet combineren met een verdienmodel." Na het afronden van zijn master Organisaties Verandering en Management is hij begonnen met het opzetten van zijn eigen bedrijf Green Side. Tevens werkt hij parttime bij Petascope in Amersfoort.

VERKOOP Léon maakt de boekjes met een gewenst logo op bestelling. Minimale afname is 25 stuks per bestelling. Op 20 maart vertelt hij op een 'Pecha Kucha' avond in de Slinger over zijn bedrijf. Verdere informatie kunt u vinden op www.green-side.nl.