• Burgemeester Wouter de Jong met diamanten echtpaar Bijsterveld

    Claudia Verbree

Diamanten huwelijk

HOUTEN Donderdag 30 augustus is de trouwdag van het echtpaar Van Bijsterveld, ze zijn nu maar liefst 60 jaar getrouwd. Burgemeester Wouter de Jong vereert het diamanten echtpaar met een bezoek en een prachtig cadeau.

GELUKKIG EN TEVREDEN ,,De oude dag heeft ook z'n charmes. Wij prijzen ons gelukkig en zijn erg tevreden met wat we bereikt hebben en hoe we nog steeds in het leven staan", vertelt mevrouw Bijsterveld (84). Het echtpaar woont zelfstandig in een woning met een ruime tuin. Tuinieren is een hobby van mevrouw. ,,De tuin is heerlijk om naar te kijken", vult meneer Bijsterveld (88) aan.

JONG VAN GEEST Het echtpaar blijft jong van geest en van doen door in beweging te blijven. Mevrouw runt het huishouden zelf: ,,Iedere dag een beetje schoonmaken in huis. Dan blijft het overzichtelijk." Beneden in het souterrain is de werkkamer van meneer en slapen doen ze op de eerste verdieping. Traplopen gaat niet snel meer, maar de beweging is goed.

Meneer kijkt graag documentaires en heeft in het verleden veel geschilderd. ,,Een tijd geleden hebben we een inbraak gehad. Er is toen geen enkel schilderij van mij meegenomen. Toen heb ik besloten om er maar geen professionele carrière aan te wagen", lacht hij.

RIJBEWIJS Autorijden doen ze niet meer. ,,We reden te weinig en durfden op een gegeven moment niet meer. Eén van onze dochters woont vlakbij en die brengt en haalt ons graag. Ze houdt een oogje in het zeil en dat geeft een veilig gevoel", vertelt meneer.

AMERIKA Het echtpaar heeft drie kinderen en vijf kleinkinderen. De kinderen zijn geboren in Baltimore, Amerika, waar ze 5 jaar gewoond hebben vanwege het werk als oogarts van meneer Bijsterveld. Na terugkomst in Nederland hebben ze zich gesetteld in Houten. Meneer is als oogarts onder andere verbonden geweest aan de Universiteit Utrecht: ,,Onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg zijn daar zo nauw met elkaar verbonden. Het is een geweldig privilege om universitair te mogen werken."

HUWELIJKEN SLUITEN Mevrouw Bijsterveld heeft tot haar 70ste gewerkt als Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Houten. Ze heeft vele huwelijken mogen sluiten. ,,Het allerleukste vond ik de bezoeken thuis bij de aanstaande echtparen. En vervolgens om de toespraak zo persoonlijk mogelijk te maken, afgestemd op het bruidspaar." Ook heeft ze 16 jaar in de Gemeenteraad gezeten voor de VVD.

ZEILEN Eén van de gezamenlijke hobby's van het echtpaar was zeilen. Ze hadden zelf een boot waarmee ze geregeld gingen varen ,,Maar waar we vroeger veel op pad gingen, zijn we nu liever thuis."