'Denken, voelen, doen' van Maaike Steeman

REGIO Deze keer in de rubriek Lees en Luister een lees- en doeboek voor kinderen en jongeren. Het gaat over psychologie en daarin specifiek de Acceptatie en Commitment Therapie (nieuwste generatie cognitieve gedrags therapie.

Ali van Vemde

GEDACHTEN EN GEVOELENS Maaike Steeman is GZ-psycholoog en woont en werkt in Houten. Ze is getrouwd en heeft twee dochters. Vanaf 2007 heeft ze zich de therapie ACT eigen gemaakt: Acceptatie en Commitment Therapie. ACT is een nieuwe therapievorm waarvan de leertheorie en recent onderzoek naar gedachten en taal de basis vormen. Bij haar volwassen cliënten merkt ze dat veel psychische problemen voortkomen uit een gebrek aan kennis over hoe gedachten en gevoelens werken. Door aan de slag te gaan met dit boek kunnen jongeren en kinderen al snel leren hoe dit werkt. Zo kunnen ze beter met zichzelf, gedachten en gevoelens om gaan.

BINNENWERELD Het boek maakt veel duidelijk over je eigen binnenwereld. Gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties, beelden, muziek, herinneringen, fantasieën, het IK. Dit heeft invloed op het gedrag en de keuzes die gemaakt worden. Soms zit de binnenwereld in de weg en wordt door nare gedachten en gevoelens de controle over het gedrag verloren. Dit boek helpt om hier beter mee om te kunnen gaan. In begrijpelijke taal en met eenvoudige voorbeelden wordt veel duidelijk. Aan de hand van de Denkmachine en de Holbewoner leer je meer over jezelf. De Denkmachine laat je vanuit je verstand handelen, de Holbewoner laat je gevoel spreken. De Denkmachine helpt te plannen over hoe je iets handig kan aanpakken, de Holbewoner geeft informatie zodat je weet of je op de goede weg bent. Aan het eind van het boek is een praktisch hoofdstuk speciaal voor ouders, leerkrachten, kindertherapeuten en iedereen die met kinderen omgaat.

'Denken, voelen, doen ' van Maaike Steeman is uitgegeven bij uitgeverij Cadans, een imprint van uitgeverij SWP en kan worden besteld bij de uitgever, de boekhandel of bol.com.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor maandag 6 juni een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Een droom van een relatie' van Jan Kouwenhoven is gewonnen door Anja Rietveld. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl