• Het eco-team. Foto: Anca de Gruiter

De Zevensprong start met Eco-Schools

HOUTEN Op 10 januari gaat het eco-team van basisschool De Zevensprong van start. Met de ondertekening van de intentieverklaring Eco-Schools wil de school de komende jaren zorgen voor meer duurzaamheid. Wethouder Herman Geerdes ondersteunt deze actie van De Zevensprong en steekt alle leden van het eco-team een hart onder de riem. De Zevensprong is de eerste basisschool in Houten die eco-school wordt.

ECO-TEAM Een eco-team bestaat uit een groep kinderen met enkele ouders en leerkrachten. Het eco-team gaat de komende tijd aan de slag met duurzaamheid op De Zevensprong. Zo onderzoekt het team het schoolgebouw en hun eigen gedrag door gebruik te maken van zogenaamde scans. Met de scans brengen zij per thema in kaart wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden. Daarna worden er 2 of 3 thema's gekozen waaraan het team verder wil werken. BuitenWijs biedt gratis begeleiding aan het eco-team van de Zevensprong.

LEERLINGEN HEBBEN DE LEAD Bijzonder aan Eco-Schools is dat de kinderen worden geactiveerd om onderzoekend en probleemoplossend aan de slag te gaan met duurzaamheidsvraagstukken binnen de school. Zij zijn mede verantwoordelijk en al hun wensen worden meer dan serieus meegenomen in afspraken. De afspraken worden verankerd in het onderwijs, in het gedrag van de kinderen en leerkrachten, uitgevoerd in het schoolgebouw en haar omgeving en beschreven in het schoolbeleid. Dit sluit helemaal aan bij het dalton-concept van De Zevensprong.

GROENE VLAG Na twee jaar kan de Zevensprong worden erkend als duurzame school en ontvangt daarvoor dan het internationale keurmerk van Eco-Schools: de Groene Vlag. Duurzaamheid wordt voor de kinderen iets om trots op te zijn en is dan ook onderdeel van de identiteit van de school.

ECO-SCHOOLS INTERNATIONAAL Nederland kent al meer dan 100 Eco-Schools. Wereldwijd zijn meer dan 49.000 Eco-Schools in 64 landen. Op de website van SME staan alle Eco-Schools in andere landen. Eco-Schools staat bekend om de schoolbrede aanpak van duurzaamheid.