• Wijkexpeditie

De WijkExpeditie, locatietheater in Houten-Zuid

Houten-Zuid is aan het einde van de zomer het decor voor zeer bijzonder locatietheater. Een groep theatermakers en kunstenaars zet, samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers, een nieuw theaterevenement op poten: de WijkExpeditie. Het is voor het eerst dat Houten-Zuid centraal komt te staan in een theatervoorstelling. Op zaterdag 21 september worden op drie locaties voorstellingen gegeven. Allereerst bij de Toren van Schonauwen, één van de oudste nog zichtbare gebouwen in Houten, daterend uit de veertiende eeuw. Een tweede plek is een boerderij aan de Wetering die bekend staat als een van de oudste boerderijen van Houten. De derde en laatste plek voor locatietheater is het park aan de rand van de Rietplas, waar ook een buitenpodium neergezet wordt.

Het is de bedoeling dat het publiek per fiets de drie voorstellingen bezoekt. Vertrek- en eindpunt is cultuurhuis Schoneveld. Het gaat het niet alleen om de culturele belevenis, maar ook om het ontmoeten van andere Houtenaren. Het thema voor de voorstellingen is over 'oude grond en nieuwe zielen', en nodigt uit tot onderling gesprek. De organisatoren hopen dat het niet bij een eenmalig evenement blijft. Het zou mooi zijn als anderen daarna het stokje overnemen en volgend jaar elders in de gemeente een volgende WijkExpeditie houden.

Een groot aantal organisaties biedt op allerlei wijze ondersteuning: Cultuurhuis Schoneveld; Historische Kring tussen Rijn en Lek; Kunst om de Hoek; Theater Aan de Slinger; De KrachtFabriek; Gemeente Houten. Financiële steun ontvangt de WijkExpeditie van het Bernard Cultuurfonds en het KFHeinfonds. Ook zijn we als WijkExpeditie bijzonder blij met de sponsoring van CZP Investments en Stigter & Leskens BV, twee bedrijven uit Houten die het initiatief een warm hart toedragen. De WijkExpeditie hoopt natuurlijk dat nog meer bedrijven het initiatief ook aansprekend vinden en de WijkExpeditie willen sponsoren.

Ruim 50 vrijwilligers hebben zich gemeld voor de voorbereiding en de uitvoering: regisseurs, kunstenaars, dansers, kostuummakers en decorbouwers. Heb je interesse om mee te doen, op welke wijze dan ook, meld je dan bij de organisatie. Op 21mei (20.00 – 21.30 uur) is er weer een bijeenkomst van de WijkExpeditieleden in Cultuurhuis Schoneveld. Kom gerust een kijkje nemen. Eind mei 2019 kunnen kaarten gekocht worden, er zijn twee voorstellingen op 21 september en er zijn 180 kaarten beschikbaar.