De vijvers zijn de trots van tuinliefhebster Myriam Ursem

Diverse tuinen en volkstuinencomplex open voor bezoekers op Open Tuinenweekend

Het tuinieren doet Myriam allemaal zelf. Als iets te groot wordt verplant ze het of gooit ze het er uit. Ze plant als er ruimte is ook nieuwe planten. "Het is nog niet allemaal goed in balans." Ze probeert diepte in de tuin te brengen door op te letten op laag en hoog in de beplanting. "Ieder jaar gebeurt er wel iets met de beplanting."

Toen Myriam 27 jaar geleden in het huis kwam wonen had ze twee kleine kinderen. De tuin werd toen ingericht met een zandbak en een grasveld zodat de kinderen konden spelen. Later toen de kinderen ouder waren lieten zij en haar man als water liefhebbers hun grote wens in vervulling gaan. Ze maakten een vijver in de tuin. Xe regelden met de buren die daar toen net nieuw kwamen wonen dat de graafmachine bij hun langs de tuin in kon. Eigenlijk maakten ze twee vijvers. Een grote en een kleinere. Het water loopt vanuit de grote naar de kleine vijver. In de vijvers is sprake van watercirculatie. Een kleine waterval brengt water in de grote vijver. De grote vijver is 1.80 diep en de kleine 1.10. Een lang gekoesterde wens is hiermee toen in vervulling gegaan.

De kleuren vindt Myriam heel mooi. Daar is op gelet bij de keuze voor planten. Ze wijst op de haag aan de achterkant van de tuin met verschillende kleuren groen. De tuin heeft nu een blauw met paarse tint door de bloemen die nu bloeien. Nog niet zo lang gelden was de tuin meer rood van kleur door de tulpen. In de tuin hoor je constant het water. "Het is rustgevend. Als ik het uit zet mis ik het. In de winter staat het uit, maar afgelopen winter niet." De vijver is toch wel haar trots. "Het blijft indrukwekkend, het water. Dat vind ik ontzettend mooi."

De tuin ligt op het zuiden en dat maakt dat ze het op het ronde terras achter het huis dat haar man 27 jaar geleden aanlegde, soms te warm krijgt. Dan gaat ze liever zitten op het vierkante terras aan de achterkant van de tuin. Het terras bij het huis werd gelijk aangelegd toen ze er kwamen wonen. In 2010 kwam het andere terras achterin gereed. In 2011 werd de pergola daar geplaatst. Ze deed twee jaar geleden ook al eens mee aan het Open Tuinen Weekend. "Toen heb ik 10 mensen ontvangen." Ze vond dat ze dit jaar wel mee moest doen, omdat het thema 'Water in de tuin' is. Meer informatie op www.houten.groei.nl

Volkstuinencomplex

Volkstuinen staan flink in de belangstelling en waren ook op televisie de afgelopen maanden. Ook Houten beschikt over volkstuinen. De Volkstuindersvereniging Houten heeft al vele jaren een prachtig tuinencomplex aan de Binnenweg. De tuinders willen het u graag laten zien en u laten genieten van het 'feest van de tuinen'? Op zaterdag 20 juni houdt de vereniging daarom Open Tuinendag. Een evenement waar naast de tuinen nog veel meer te beleven valt: er zijn leuke stands, u kunt er advies krijgen over tuinieren en er is van alles te proeven waaronder de ouderwetse, feestelijke vruchtenbowl. Voor de kinderen is er ook van alles te doen.(JvA)