• Jessica Dijkman interviewt trotse visser Calvin van Steenderen die alles weet over de zwemroutes van de vissen in de Rietplas.

    Bruun van Asten

De Rietplas als decor

LOCATIEVOORSTELLING BIJ DE RIETPLAS

De regisseur van de locatie bij de Rietplas is Jessica Dijkman, een zelfstandig theatermaker die graag met amateurs én op locatie werkt. De Rietplas en alle mensen die er wonen en komen, zijn het uitgangspunt van haar voorstelling.

Jessica: "Locatietheater is mijn grote liefde. Ik vind het ontzettend boeiend om te kijken wat een plek allemaal te vertellen heeft. Juist die beperking maakt veel creativiteit los. Ik vind De Rietplas een hele bijzondere plek, misschien wel de mooiste plek in Houten. Zomaar, midden in een woonwijk, is er ineens een prachtig natuurgebiedje. Dat omlijst wordt door hele moderne huizen en waar de historie van het oude buurtschap Loerik onder ligt. Ik kom er graag, het weidse uitzicht is uniek. Ik kan me echt geen mooier decor wensen! Het is, met alle mensen en dieren die er leven, eigenlijk een compleet eigen wereld, met een eigen ecosysteem. En dat wil ik laten zien!

Praktisch pak ik dat aan door met veel mensen bij de Rietplas te praten, ik ben benieuwd naar hun dagelijkse gewoontes en of ze er ooit bijzondere dingen hebben meegemaakt. En daar zie ik echt al patronen in ontstaan, zoals alle mensen die elke dag met hun hond een rondje om de Rietplas lopen. Daar wil ik iets mee in de voorstelling. Of een jonge visser die van alles wist over de zwemroutes van de vissen, en vol trots vertelde dat hij er de allergrootste vis van Houten had gevangen, een karper van 23 kilo!

Uiteindelijk moet dit leiden tot een voorstelling waarbij je als toeschouwer als het ware "in de film" staat. Je hebt een koptelefoon op waardoor je muziek en een verhaal hoort en tegelijk zie je om je heen de Rietplas op een bijzondere manier tot leven komen. En daar heb ik nog wel wat hulp bij nodig, namelijk een behoorlijke groep spelers/figuranten van allerlei leeftijden! Niet iedereen hoeft daarbij acteerervaring te hebben. Het is natuurlijk handig als er mensen bij zijn die een beetje weten hoe het werkt om mee te doen aan een voorstelling. Maar er is ook zeker ruimte voor mensen die nog nooit toneel hebben gespeeld. Ik vind juist de mix heel erg leuk. Het is vooral belangrijk dat mensen openstaan voor een nieuwe ervaring!"

OPROEP: WIE DOET ER MEE?

Ik ben op zoek naar mensen van allerlei leeftijden om mee te spelen! Heb je interesse? Bijvoorbeeld met mensen uit je straat? Met mensen uit je dans- of theatergroepje? Met kinderen uit je klas? Met je zwemclubje? Je boot, hond, hengel of wandelstok? Of gewoon zomaar zelf?

Mail dan naar jessica@wijkexpeditie.nl

Er zal eind juni een startbijeenkomst zijn en er zullen in augustus en september 4 of 5 repetitiedagen worden georganiseerd.

Mailen mag natuurlijk ook als je ooit iets bij de Rietplas hebt meegemaakt wat je graag wil vertellen!

www.wijkexpeditiehouten.nl