• Kees Zondag bij zijn werk Lichtboog in Stijl

    John van Amerongen

De Lichtboog in stijl

HOUTEN "We vonden het wel passen bij dit jaar van 100 jaar De Stijl", zegt ontwerper Kees Zondag over het kunstwerk in de grote zaal van de Lichtboog. Kees Zondag zocht iets voor de tentoonstelling in de zomermaanden en kwam toen op het idee om iets met De Stijl te doen. Hij heeft een kunstwerk in de traditie van De Stijl ontworpen en heeft dat samen met vrijwilligers uitgevoerd.

John van Amerongen

In het kerkgebouw worden twee keer per jaar werken van gemeenteleden getoond. Er is een speciale commissie die de tentoonstellingen verzorgd. "We hebben in de zaal een speciale richel laten maken waar we werken op kunnen zetten." Doorgaans hebben de getoonde werken betrekking op de thema's die tijdens de vieringen aan bod komen of in preken worden aangeroerd. Deze keer echter als thema De Stijl. "In dit jaar hoef je maar door Nederland te rijden en je ziet overal exposities over De Stijl. Het is nog steeds modern", zegt Kees bewonderend over kunststroming De Stijl. "Het is in 1917 ontstaan als reactie op dat veel grauw en grijs was. Ik vind het optimistisch. Het kleurgebruik is primair met rood, geel en blauw. Het is een bron van inspiratie." Hij vertelt bewonderend dat de makers van kunstwerken in de Stijl naar eenvoud zochten en dat de vlakken in de werken ook geometrisch op elkaar afgestemd zijn. Ook in zijn kunstwerk heeft hij zijn best gedaan het geometrisch op elkaar af te stemmen.

BOODSCHAP "Het is uit tape en doek opgebouwd." Het is met speldjes vastgezet. Het zit op een speciale geluidswerende muur, dus daar kun je niet zo maar van alles op bevestigen. Kees heeft een kruis in zijn werk opgenomen. Verder heeft hij de verticale lijnen bovenin niet begrensd met een horizontale lijn die vlakken lopen open naar boven. "Daarin zit de symboliek dat de kracht van boven komt." Ook heeft hij gouden vlakken in het werk opgenomen. "Die staan voor de mooie gouden momenten in het leven. Bijvoorbeeld mensen die een kaartje schrijven voor jou. Wij willen ook het licht uitdragen. Het licht van de boodschap van Christus." Een Syrische statushouder die christen is heeft geholpen het werk te realiseren.

Het kunstwerk zal nog tot en met november in de zaal van de Lichtboog te zien zijn.