• binnenzijde van de klok

    Dhr van Dijk
  • De afgebroken klepel

    Rina Knopper

De klok en de klepel

HOUTEN Recentelijk is de klepel van één van de klokken van de rooms-katholieke kerk afgescheurd en op de torenvloer gevallen. Gelukkig is tijdens de renovatie in 1948 een betonvloer aangebracht onder de klokkenstoel en is de schade beperkt gebleven tot de klok. Begin maart wordt de klok door middel van een speciale constructie gerepareerd en de klepel teruggehangen.

door Rina Knopper

ALFRED TEPE De kerk is in 1884 door Alfred Tepe in Romaanse architectuur. ontworpen. Hierdoor lijkt de vieringtoren op de kerkjes in de Ardennen. De oorspronkelijke klokken zijn tot ontsteltenis van de Houtenaren in 1943 gevorderd. De parochianen lieten het er niet bij zitten en zamelden in 1948 maar liefst 12.000 gulden in om nieuwe klokken te laten gieten. Gelijk met het terughangen van de klokken is de toren destijds gerenoveerd en de betonnen vloer aangebracht.

SPECIALE CONSTRUCTIE Ondanks dat er 2 jaar geleden onderhoud is geweest aan de klokken is van één van deze klokken de klepel afgescheurd. De heer van Dijk - technisch beheerder van de kerk- zegt hierover: ,, Het is heel belangrijk dat de klokken en de klepels heel zuiver hangen. Zo niet, gaat de klepel slingeren. Hiermee brengt de klepel niet alleen schade aan de klok toe maar kan ook krachten uitoefenen op de ophangconstructie. En die is bij deze klokken vrij bijzonder omdat de beugel waar de klepel aan hangt mee gegoten is met de klok. Omdat dit niet meer in originele staat terug te brengen is, kunnen alleen specialisten dit herstellen. Door de bijzondere constructie is er nu maatwerk nodig, er is één bedrijf in Nederland die dit kan namelijk Royal Eijsbouts uit Asten. Want er wordt een plaat met beugel bevestigd aan de ophangconstructie waar nu de klok aan hangt. De beugel met scharnierpunt wordt met bestaande bouten gemonteerd. Hieraan wordt de klepel bevestigd. Dit werk voeren wij in de toren uit, binnendoor. De breuk heeft geen relatie met de vervanging van de klepels, 2 jaar geleden. Er is best kans dat door wederopbouw na de oorlog een mindere kwaliteit brons is gebruikt voor de klokken". Alhoewel dit een logische conclusie is, is het een aanname zegt van Dijk.

BEIEREN Vanaf begin maart zullen de klokken weer op volle kracht luiden. Dat is 2x per dag standaard en verder bij bijzondere gelegenheden zoals trouwerijen en uitvaarten. Maar ook natuurlijk tijdens bijzondere dagen.