• De jury van de eiland haiku

    Christel van Vliet
  • De jury van de eiland haiku

    Christel van Vliet

De eiland haiku 2019

SCHALKWIJK Op één van de laatste dagen van 2018 is op het inundatieveld het begin van de volgende eiland haiku-wedstrijd op het eiland van Schalkwijk ingeluid. De tweede editie alweer en dit jaar hoopt organisator Christel van Vliet op minstens evenveel inzendingen als vorig jaar, maar liever nog meer. Christel heeft Loethe Olthuis en Marike Leeuwenkamp bereid gevonden dit jaar in de jury plaats te nemen.

Marike schreef de winnende eiland haiku 2018, houdt van poëtisch en prozaïsch spelen met taal, en kent het eiland van Schalkwijk goed, mede door het schrijven van het boek Altijd Buiten, waarvan ze co-auteur is.

Loethe is eveneens al jaren taalminnares en daarnaast onderzoeksjournaliste bij de Volkskrant. Ze schrijft over duurzaamheid en verantwoord mens zijn. Als levensgenietster betrekt ze iedereen bij haar werk als chef-kok in de Volkskeuken van de Volkskrant. Christel werkt bij Atelier Beeldmakers als beeldend kunstenares. Het Geheim van Man en Paard, die samen een oogje in 't zeil houden op het inundatieveld, is mede van haar hand.


Iedereen kan meedoen aan de eiland-haiku-wedstrijd. Het eiland van Schalkwijk met al haar stromend en stilstaand water, weidse vergezichten en met de natuur verweven cultuurlandschap is bij uitstek een inspiratiebron voor het schrijven van haikus. Nergens zijn de seizoenen zo duidelijk voelbaar als op het poldereiland. Dus kijk om je heen, denk vluchtig na, benoem wat je ziet, tel lettergrepen (een haiku is drie regels van 5-7-5 lettergrepen), herschik je gedachten en stuur je eiland-haiku naar beeldmakers@planet.nl. Inzenden kan tot zaterdag 20 april.

Voor alle deelnemers is er op vrijdag 24 mei de eer en het genoegen op het inundatieveld te komen kijken en luisteren naar het juryverslag van de eilandhaiku 2019. Wil je meer informatie, kijk dan op https://www.beeldmakers.nl. Daar vind je ook enkele haiku's terug, ter inspiratie.