• Het ontwerp van Joca

    Rina Knopper

'Dat wat herinnert'

HOUTEN Afgelopen maandagavond presenteerden drie kunstenaars hun eerste ontwerp voor het nieuwe herdenkingsmonument dat volgend jaar tijdens 75 jaar vrijheid / herdenken op het Plein zijn debuut maakt. Het nieuwe herdenkingsmonument is een initiatief van de stichting Herdenkingsmonument Houten. Dit monument staat centraal bij de jaarlijkse herdenking van alle militairen en burgers die hun leven gaven in de Tweede Wereldoorlog en alle militairen die na de oorlog zijn omgekomen tijdens vredesmissies. Het monument roept op tot bezinning.

door Rina Knopper

AANLEIDING De gemeente heeft in 1995 een bankje op het plein geplaatst als herdenkingsmonument. Op het bankje is de tekst van theoloog Okke Jager te lezen: "Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens." Sindsdien doet het bankje dienst als monument tijdens de herdenking. Maar ook al worden er bloemen en kransen bij of op het bankje gelegd, vrijwel niemand ziet het als een volwaardig herdenkingsmonument want het wordt snel over het hoofd gezien. Daarom heeft Lida van der Marel, voorzitter van het 4 en 5 mei comité het initiatief genomen tot oprichting van een stichting die een monument oplevert dat wél kan dienen als herdenkingspunt. Eén van de criteria is dat het huidige bankje wordt behouden of onderdeel wordt van het nieuwe monument.

SELECTIE Kunstenaars konden inschrijven op het initiatief. Na diverse selectierondes aan de hand van vooraf gestelde criteria bleven er drie kunstenaars over die maandag hun eerste ontwerp presenteerden.

KARIN COLEN De eerste presentatie is van Karin Colen. Zij is kunstenaar/ontwerper kunst in openbare ruimte. ,,Ik heb geprobeerd om inspiratie, gevangenschap, kracht en overwinning in mijn ontwerp samen te laten komen." Het resultaat is het huidige bankje met er langs een 'waaier' aan buizenwerk dat uitmondt in een groot hart. Voor het bankje wordt elk jaar een nieuwe tegel met gedicht geplaatst. Carin is momenteel bezig met een ontwerp in Ede. 'Vensters op het verleden'. Een prachtig transparant kunstwerk op de Ginkelse hei.

ALBERT KLIEST De enige man in het gezelschap is Albert Kliest, beeldhouwer en installatie kunstenaar. ,,Ik heb de zes-hoekige vorm van de muziektent, de waterliniewerken en de honingraad, als uitgangspunt genomen voor een soort plaquette. Een zeshoekige 'tafel' met emblemen zoals origami, een duif en spreuken. Deze wordt vóór het bankje geplaatst." Omdat alles op een plaat met hijsogen wordt geplaatst, is de hele constructie verplaatsbaar. Via QR codes is er documentatie en illustratie op te vragen.

JOCA VERBEEK Last but not least presenteert de Houtense kunstenares JoCa Verbeek haar ontwerp. Het huidige bankje wordt verhoogd en er worden twee, in brons gegoten, personen op geplaatst. De oudere vertelt iets tegen het kind. Haaks op het bestaande bankje wordt een extra bank geplaatst zonder rugleuning. Schakel tussen de banken is een klein platform met gebogen achterwand. Hier is ruimte om bloemen te plaatsen of kaarsen te branden. JoCa heeft zich laten inspireren door het bombardement op Houten waarbij onder meer de school op de Brink is geraakt. JoCa is ook de ontwerpster van 'de Droomcirkel'.
Info: www.monumenthouten.nl