• Er wordt elke dag geluncht met verse soep en vaak wordt er iets lekkers gebakken voor bij de koffie.

    Tanja Vlieger
  • Vlnr: Rik Kamst, Dineke Molenaar, Gerda van Iersel, Ildith Hollander.

    Tanja Vlieger

Dankbaar vrijwilligerswerk

Inloopmiddag zaterdag 2 juni van 14:00 tot 16:00 uur. Hospice Kromme Rijnstreek draait grotendeels op vrijwilligers en zoekt nieuwe mensen. Een vaak gehoorde reactie: "Oei, dat is niks voor mij." Maar volgens deze vrijwilligers is het een ervaring die je niet wilt missen.

Tanja Vlieger

Het is donderdagochtend, de appeltaart komt net uit de oven en buiten zijn de tuinvrijwilligers bezig, zoals ze elke donderdag doen. Er hangt een gemoedelijke sfeer in de woonkamer en open keuken, die het hart van het hospice vormen. Eromheen gelegen zijn vier appartementen voor gasten, die met een levensverwachting van minder dan drie maanden ervoor kiezen hier de laatste fase van hun leven door te brengen. 24 uur per dag is er een verpleegkundige aanwezig, ondersteund door twee zorgvrijwilligers overdag en één in de nacht. Er wordt dagelijks gekookt door een kookvrijwilliger en bij de lunch is er altijd zelfgemaakte soep. Alles staat in het teken van een zo prettig mogelijk verblijf creëren voor de gasten en hun naasten.

Rik Kamst, Gerda van Iersel, Dineke Molenaar en Ildith Hollander werken allevier zo'n 4 tot 4,5 jaar bij het Hospice. Als zorgvrijwilligers verlenen ze directe zorg aan gasten, afhankelijk van waar behoefte aan is. Ook worden er huishoudelijke taken verricht en bieden ze waar nodig een luisterend oor. Vaak wordt er voor een hospice gekozen om de familie te ontlasten. Het wordt als heel prettig ervaren om in de laatste fase van iemands leven weer bovenal familie of vrienden van elkaar te zijn, en niet iemands verzorger. Vrijwilligers nemen die zorgtaken over, en dat maakt het heel dankbaar werk. Dineke: "Tijdens mijn werk in het ziekenhuis voelde ik altijd die tijdsdruk en was er veel administratie. Hier in het Hospice is er tijd in overvloed en kan ik ongelimiteerd aandacht geven aan de mensen."

Als zorgvrijwilliger werk je 1 dienst van 4 uur per week. Gerda: "Je kunt zelf op een rooster aangeven wanneer je graag wilt werken en nachtdiensten gaan in overleg." Heb je geen ervaring in de zorg, geen probleem, iedereen volgt een introductiecursus en regelmatig nascholing. Het Hospice zoekt juist mensen die 'contactueel vaardig' zijn en bereid zijn als gastheer of -vrouw alles in dienst te stellen van het verblijf van de gasten. Daarnaast worden er regelmatig informatieavonden/scholingen georganiseerd voor de vrijwilligers. De thema's daarvan sluiten zoveel mogelijk aan bij de actualiteit, welke gasten er op dat moment in het Hospice wonen. Dineke: "Zo is er inmiddels al veel aandacht besteed aan dementie en de voet- en handmassages die je dan kunt geven."

In de hal hangt een 'smoelenbord' met pasfoto's van alle medewerkers, ingedeeld per team. Daarnaast een schema van die dag, met de juiste pasfoto's bij de tijden. Zo weet iedereen wie wanneer aanwezig is. Behalve zorgvrijwilligers, zijn er mensen nodig die 1 keer in de week, of 1 keer per 2 weken een kookdienst op zich willen nemen. Je hoort dan 's ochtends hoeveel mensen er mee-eten en je verzorgt in overleg een uitnodigende maaltijd. Wáár het eten opgediend wordt, mag de gast bepalen: in zijn appartement, of gemoedelijk aan tafel met andere gasten. Dineke: "Soms is er een echtpaar waarvan de één te gast is. Dan wordt er een tafeltje voor twee gedekt. Zo krijgen ze volledig ruimte om nog samen te zijn."

Natuurlijk is het af en toe wel zwaar ja. Dineke: "Er zijn genoeg schrijnende gevallen. Mensen die je nog een heel leven gunt. Maar de meeste mensen die in het Hospice komen wonen, hebben de strijd al achter de rug. Zij hebben geaccepteerd dat het overlijden er aan komt." Ondanks dat kunnen er ook familieleden zijn die het moeilijk hebben. Ildith: "Soms voel je je bezwaard als iemand daar zit met zijn verdriet, maar vaak merk je dat je luisterende oor of net die arm om de schouder enorm gewaardeerd wordt."

Maar bovenal geldt: het Hospice is niet eng. Niet alleen maar zwaar en somber, er wordt juist nog volop geleefd. Zet je eenmaal de stap over de drempel als vrijwilliger, dan voel je de dankbaarheid voor de bijdrage die je kan leveren aan de laatste fase van iemands leven. Iedereen is welkom om dat tijdens de inloopmiddag op zaterdag 2 juni van 14:00 tot 16:00 uur te komen ervaren.