Cultuurnacht 28 maart: jonge talenten Evy Driever en Kel van Heusden

Evy Driever uit Houten deed in 2012 mee aan Beste Singer Songwriter op televisie. Jasper Mook die ook in Bij Teus speelt, deed in 2013 mee. Op televisie was de eerste keer dat Evy haar liedjes voor publiek speelde. "Dat was wel een beetje per ongeluk. Dat was niet echt mijn plan. Het was bedoeld om er achter te komen wat het publiek er van zou vinden. Ik ben toen ook enthousiast geworden over optreden." Ze heeft twee keer eerder in Houten opgetreden toen ze mee deed met 'Gluren bij de Buren'. "Ik vind het leuk om te spelen, het maakt niet uit of het een grote of kleinere zaal is."

Bekenden

Kel van Heusden uit Houten doet mee aan 'Ik wil in een band'. Hij is inmiddels wel gegroeid van alleen deelnemer naar bandcoach. "Ik vind het weer leuk om hier in Houten weer te spelen." Hij heeft twee jaar geleden ook op de cultuurnacht opgetreden. Voor Evy is het eerste optreden op de cultuurnacht. Ze vindt het extra leuk om dat nu ook bekenden komen kijken. Ze speelt vaak verder van huis. Haar ouders komen kijken. Ze vindt het extra spannend dat een vriendin komt kijken waarover ze een nummer heeft geschreven. Die vriendin weet dat niet en ze gaat dat nummer spelen. John van Wijngaarden van stichting Cultuurnacht Houten: "Mag dat dan wel in de krant?" Evy: "Ja, want ze woont niet in Houten."

Jong talent op cultuurnacht

Evy gaat over het algemeen gevoelige liedjes zingen terwijl Kel met zijn band "lekker los gaat", zoals hij zelf zegt. Kel: "Misschien voor Houten een beetje stevige muziek." John van Wijngaarden legt uit dat Lennard Ossendrijver van de Roskam daar wel van houdt en het leuk vindt dat onder andere jonge bands in de Suite spelen naast andere acts later op de avond. "Martin Rotteveel van Bij Teus heeft duidelijk zijn voorkeur uitgesproken voor Singer Songwriters." De meeste muzikanten waar Kel mee speelt staan pas voor de tweede keer op een podium. "Wees gewoon goed voorbereid. Als je iets al vaak gespeeld hebt kan er eigenlijk niets mis gaan", zo zegt Evy. John: "Er is eigenlijk geen podium voor jong talent in Houten." Hij vindt het mooi dat jong talent op de cultuurnacht een plek heeft. Voor Evy gaat het optreden in golfbewegingen. Het ene moment richt ze zich meer op optreden, dan weer een periode meer op schrijven. "Dat gaat een beetje met vlagen." De inspiratie voor haar teksten haalt ze gewoon uit het dagelijks leven. "Het is meer melancholisch dan vrolijk, meer de zwaardere emoties die ik mee maak." Mensen kunnen mee in de sfeer van een liedje. Ze hoort vaak dat mensen toch wel geraakt worden en geboeid zijn. Ze hoort vaak dat de kwaliteit in de emotie zit. "Dat komt dus goed over." "Ik kan dat beamen. Er zijn een paar liedjes die het leven en de keuzen heel goed beschrijven", zo zegt John. Evy:"Vanaf het moment dat ik kon schrijven, schreef ik gedichten, vanaf mijn twaalfde in het Engels."

Verschillende dingen

Evy en Kel doen heel verschillende dingen. Kel speelt covers op de cultuurnacht, maar vindt mooi wat Evy doet. Het optreden met eigen werk. Hij heeft het gevoel dat je daar toch nog meer gevoel en kunde in kunt leggen. Kel: "Ik heb wel eens een keer met een akoestische gitaar opgetreden, maar het is niet echt mijn ding." Evy heeft wel eens in bandjes meer elektrisch gerepeteerd. "Het past toch wat minder bij me. Eén op de tien nummers is wat harder." Kel: "Dat hebben wij andersom. Eén op de tien nummers is wat zachter."

'Muziek onder woorden'

In Cultuurhuis Schoneveld zullen in 'Muziek Onder Woorden' de jongere leerlingen van het HMC muziekstukken spelen in combinatie met het gesproken woord. In het vorige Houtens Nieuws stond per abuis dat de tekst zal worden voorgedragen door Liesbeth Aveling. De tekst zal echter worden voorgedragen door Liesbeth van der Lecq.(JvA)