• Roel Millenaar met Carlijn Assink

    Goed Gebuurt

Crowdfunding lokale filmmaker

HOUTEN De in Houten opgegroeide Roel Millenaar is sinds kort een crowdfundingsactie begonnen. Met het geld gaat hij een documentaire maken. De film maakt hij samen met zijn buurvrouw, Carlijn Assink.

Mieke van Rooijen

"We brengen met onze documentaire mensen in kaart die alternatief en op een verantwoordelijke manier leven", zegt Millenaar. Begin vorig jaar produceerde het duo de documentaire Vrijgekocht.

VRAGEN "De vorige film ging over mensen die zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. Maar de film riep extra vragen op." Zo willen Millenaar en zijn compagnon laten zien hoe jonge mensen hun eigen weg vinden en weinig geld hebben. "Ik heb altijd al een beetje kritisch rondgelopen, ook in Houten. Misschien juist wel in Houten."

Toen Millenaar twee jaar geleden naar Kanaleneiland verhuisde ontdekte hij de dynamiek van de stad. "En ik leerde mijn buurvrouw Carlijn kennen." Hij legt uit dat zo de naam Goed Gebuurt is ontstaan.

GELD "Samen hebben we veel ideeën en gedachten. We vragen ons continu af hoe je kan rondkomen, zonder al je tijd in je werk te steken. Die vragen en ideeën willen we graag overbrengen. Naar mensen uit de stad, maar ook naar bijvoorbeeld mensen uit Houten."

Voor de tweede documentaire volgen de buren jonge mensen zonder financiële buffer, mensen die alternatief en verantwoordelijk willen leven. "We gaan in de tweede film meer de diepte in. We proeven werkelijk van hun levensstijl", zegt Millenaar.

KLEINE VERANDERINGEN Zelf is Millenaar ook bewuster gaan leven. "Ik gebruik de koelkast in de winter bijvoorbeeld niet meer. Dan kan ik mijn eten prima buiten op mijn balkon zetten." Volgens de editor hoeven veranderingen niet heel drastisch en duur te zijn. "Dat is een misvatting, het zijn juist kleine dingen die kunnen helpen. Dit proberen we met de film te laten zien."

"Dat is ook iets wat ik in Houten terugzie. Iedereen leeft en heeft het goed. Maar dit betekent niet dat we anders naar het leven hoeven te kijken." Hij valt een moment stil. "Veel mensen weten ook niet dat ze anders kunnen leven. Hopelijk helpt onze tweede documentaire hierbij."

CROWDFUNDING Maar de tweede film komt er niet zomaar. "We zijn een crowdfundingsactie begonnen. In totaal willen we een krappe drieduizend euro ophalen. Dit hebben we bijvoorbeeld nodig voor camera- en lenshuur, geluidsapparatuur en vervoer."

Het leuke aan de actie is dat donateurs er iets voor terugkrijgen. Afhankelijk van het bedrag dat iemand stort, krijgt iemand bijvoorbeeld een persoonlijke bedankvideo of een downloadlink voor de documentaire. "Tot begin april kunnen mensen geld storten. Onze directe kring heeft al wat geld gedoneerd, nu hopen we op mensen die iets verder van ons af staan."

De filmmakers hopen de documentaire voor mei af te hebben. "Daarna bekijken we waar we hem gaan tonen. Het lijkt mij sowieso geweldig om de documentaire ook in Houten te laten zien."