• Ds. Rebecca Onderstal neemt afscheid van Cothen.

    Rebecca Onderstal

Cothen neemt afscheid van ds. Rebecca Onderstal

WIJK BIJ DUURSTEDE Zondag 22 januari neemt Rebecca Onderstal afscheid van de Portestanse gemeente in Cothen. Op zondag 29 januari zal zij worden verbonden aan de Protestantse gemeente in Houten als parttime predikant. Haar werk voor ZIN blijft ze voortzetten in Wijk bij Duurstede

Ali van Vemde

Op 9 september 2001 werd Rebecca Onderstal verbonden aan de Protestantse gemeente in Cothen. Ruim vijftien jaar deelde ze lief en leed met de Cothense bevolking. Er is heel wat gebeurd in die jaren, mooie maar ook verdrietige dingen. Op haar eigen wijze neemt ze afscheid aanstaande zondag. Om 10.00 uur is er een afscheidsviering en daarna is er voor alle inwoners gelegenheid om bij de koffie, een hapje en een drankje afscheid te nemen. Tijdens de dienst is er kinderkerk en zal er oppas zijn voor de kleinsten.

Het zijn hectische tijden, zo vertelt Rebecca. "Ik ben druk bezig met een rondje afscheid nemen. Maar ook verhuis ik in maart naar Wijk bij Duurstede. Ik hoop dat veel mensen afscheid komen nemen, want ik heb hier veel mooie contacten opgedaan. Mijn werk voor de Protestantse gemeente en ZIN in Wijk bij Duurstede blijf ik doen."

OPEN SOLLICITATIE Rebecca komt uit een gelovig gezin, ook haar vader was predikant. Toch was het niet vanzelfsprekend dat zij ook die kant op zou gaan. Na de studie maatschappij geschiedenis voelde ze dat daar toch haar talent lag en volgde ze de studie theologie. "Ik dacht dat ik hierin toch wel iets te geven had, al was het wel een stap om predikant te worden. Het woord nemen, je verhaal vertellen, daar zag ik tegenop. Hierin moet je je eigen weg vinden." Tijdens haar studie trouwde ze en werd haar oudste kind geboren. Als kandidaat ging ze voor in Wijk bij Duurstede en daar hoorde ze van de vacature in Cothen. Ze besloot een open sollicitatie te sturen. Er waren twee kandidaten en zij is het geworden. "Nog nooit had ik in een dorp gewoond. Ik was een echt stadsmeisje." Het voelde meteen goed. "Het is fijn om als predikant ook bij het dorp betrokken te worden, zoals bijvoorbeeld bij de Samenloop voor Hoop. Ik heb me altijd gewaardeerd gevoeld. En dan natuurlijk de prachtige plek waar ik mocht wonen. Voor mij was het belangrijk om wortels te krijgen in de lokale gemeenschap, te weten wat er leeft bij de mensen en de verhalen te kennen. Mensen vertrouwen je heel veel toe, mooie en verdrietige dingen. Je komt dicht bij de mensen, het gaat echt ergens over."

HERINNERINGEN Er zijn in die ruim vijftien jaar heel veel mooie momenten geweest. Rebecca haalt herinneringen op: "De viering met de twee kerken in 2005 tijdens 60 jaar bevrijdingsdag/Hemelvaartsdag in de Bogerd was heel mooi. Het dauwtrappen ieder jaar met Hemelvaartsdag is daaruit ontstaan. Half zeven op de fiets en daarna ontbijt in de kerk met de wandelschoenen bij de ingang van de kerk. Heel bijzonder was ook de Samenloop voor Hoop."  Vervelende en nare dingen waren er ook. Het overlijden van jongeren en mensen die nog middenin de samenleving staan. Aangrijpend, zoals de vondst van de broertjes Julian en Ruben. "De kerk was op die 2e Pinksterdag een plek voor vragen, een kaarsje aansteken en met elkaar in gesprek. De landelijke pers was hierbij aanwezig." Rebecca vindt het belangrijk om ook daarna het contact met familie te onderhouden en hen te steunen bij verdriet dat niet meer overgaat. "Onze missie is de kerk een gezicht te geven en geen instituut te zijn dat geld komt halen, maar wil delen en troost bieden."

NIEUWE INITIATIEVEN De kerk blijft in beweging. Zo is ZIN gestart. Rebecca: "Het is mooi dat er iets nieuws kan groeien, toegankelijk voor iedereen. Iedere maand schuift er wel iemand aan bij De Engel. Ook de meditatieavonden lopen al jaren. Mensen vinden meer rust en ontdekken wat geloof kan betekenen. Maar ook initiatieven als The Passion met Tom van Ginkel en de openlucht Pinksterviering met andere kerken. Er is veel overleg met de gemeente en de samenwerking is erg plezierig. Het vrijwilligersnetwerk van de kerken wordt gezien. Ook met Stichting Binding heb ik fijn samengewerkt."

HOUTEN Rebecca is haar intrededienst in Houten aan het voorbereiden. De eerste vragen komen al. Op maandag en dinsdag zal ze vooral in Houten aan het werk zijn, de overige dagen in Wijk bij Duurstede. "Eerst maar eens ingewerkt raken en dan kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het zal zeker anders zijn. Houten is een veel grotere gemeente. In Cothen zijn de lijntjes kort, daar zal meer overleg zijn. Een breder palet met mensen met allerleid talenten, ik kijk er naar uit om mee samen te werken. Ik ga het met vertrouwen tegemoet."

Rebecca durft zichzelf te laten zien. Dit liet ze merken met haar boek 'Mooi niet alleen', dat inmiddels een tweede druk heeft. Afgelopen zondag was Rebecca Onderstal te zien in het tv programma 'Het Vermoeden' van de IKON. Dit programma is elke zondag te zien op NPO 2. Marleen Stelling ontmoet hierin gasten uit alle religieuze tradities in een oude treincoupé.