• Corrie Mentink met twee van haar laatste kunstwerken, gemaakt van Belgisch harsteen

    Agnes Corbeij

Corrie (80) hakt nog steeds

HOUTEN Corrie Mentink - van der Helm, beeldhouwster uit Houten, wordt deze week 80 jaar. Sinds 1990 is zij actief als beeldhouwster. Nog altijd is zij een aantal ochtenden per week bezig met het hakken van stenen. Kunst om de Hoek organiseert een speciale expositie op 24 november om haar verjaardag te vieren.

Agnes Corbeij

Corrie werkte jarenlang als verpleegkundige en ging in 1990 met pensioen. "Toen ben ik met een vriendin allerlei creatieve cursussen gaan volgen om te bekijken wat ik wilde gaan doen." De creativiteit zit in haar bloed, ook haar vader was als 90-jarige nog actief als glaskunstenaar. "Ook mijn kleinkinderen vinden het leuk om creatief bezig te zijn. Dat is erg leuk om te zien."

 

ENERGIE De cursus beeldhouwen beviel erg goed, voornamelijk het zware werk. "Ik kan drie uur achter elkaar staan hakken. Vind ik heerlijk. Ik hou van zware stenen." Dat het fysiek erg zwaar werk is, hindert de 80-jarige niet. "Ik krijg er energie van. De steen leidt me, ik heb contact met de steen."

Corrie leerde het vak van verschillende kunstenaars. Zo ontwikkelde ze haar eigen stijl. Haar werk is abstract. "Vooraf weet ik niet wat ik maak. Tijdens het hakken gebeurt er van alles en zo vormt het werk zich. Ik volg de lijn." Daardoor kan het ook eigenlijk nooit mislukken. "Er brokkelt heus wel eens een stuk af, dan was dat blijkbaar de bedoeling."

Jarenlang hakte Corrie op haar eigen atelier op zolder. In 2001 verhuisde ze met haar man naar de Mossen in Houten. Zes jaar geleden overleed haar man plotseling, op 74-jarige leeftijd.

 

HELDEN In 2014 hoorde Corrie over de opstart van de Houtense Helden. "Ik heb me meteen aangemeld om te helpen. De zolder werd lastig, omdat ik zware stenen niet twee trappen op kan krijgen. Ook is het een stoffige hobby, dus je vindt niet zomaar even een ruimte om te huren."

Sindsdien gebruikt Corrie een ruimte op de begane grond van het voormalige politiebureau, waar de Houtense Helden zitten. "Dit is ideaal. Ik kan hier tot 35 kilo naartoe krijgen." Ze gebruikt de ruimte samen met Gerda Snippe. Sinds twee jaar geeft ze ook les en workshops.

 

KODH Sinds 2005 is Corrie lid van Kunst om de Hoek. "Ik leerde ze kennen via de expositie die ze toen eens in de maand in het Oude Dorp hadden. Zo ben ik aangesloten."

 

Kunst om de Hoek organiseert twee keer per jaar een expositie met de titel Geen Kunst Hoor! Corrie: "Tijdens die expositie vertellen kunstenaars over hun werk en hoe ze het maken. Nu mag ik dat doen."

Corrie haar werk is in Houten op verschillende plekken te zien. Zo maakte ze twee keer het beeld voor de winnaar van de Onderneming van het jaar en schonk ze een beeld aan het Hospice, dat daar in de tuin staat. Bij Zorggebouw Houten staan twee beelden van haar op sokkels bij de lift. 

 

EXPO Vrijdagavond is de zaal van Shine in het voormalige politiebureau om 19.30 uur open, het programma begint om 20.00 uur. "Ik zet er tien beelden neer en ik vertel. Ook is er een powerpointpresentatie te zien over hoe ik mijn werk maak."