• Corine met de fiets die door haar nicht uit het stof is gehaald

    Irene van Valen

Corine's einddoel is Parijs

HOUTEN Corine Lutz (33) opent de deur. Niets aan haar verraadt dat ze negen maanden geleden opnieuw moeder werd. De kinderwagen in de hal en de box in de huiskamer verraden het tegendeel. Corine woont samen met Matthijs. Hun dochter Maud (3) en zoon Pim (9 maanden) liggen in bed. Van mijn vraag: ,,Zullen we eerst de foto maken, want de zon gaat zo onder", schrikt ze. ,,Moet ik me daarvoor in mijn fietstenue hijsen?" Verkleden is niet nodig, want ze hijst met liefde haar fiets de lucht in. Dat is eigenlijk veel leuker!

door Irene van Valen

Je ziet er goed uit zo kort na je bevalling, is dat door het fietsen? Bewegen, sporten en gezondheid zijn mijn thema's. Ik volleybalde sinds mijn jeugd, waarvan de laatste zes jaren op hoog niveau. Met de komst van Maud stopte ik, maar bleef sporten. Als fysiotherapeut was bewegen deel van mijn werk. Nu werk ik bij de Hartstichting als voorlichter met en voor patiënten met hart- en vaatziekten. Voor hen is een gezonde levensstijl belangrijk. Bewegen is daar onderdeel van.

Je gaat op de fietst naar Parijs. Hoe ontstond dat idee? Het was er ineens. Een collega en ik hoorden van een fietstocht naar Parijs, georganiseerd door de Hartstichting. Ik was toe aan een uitdaging en meldde me met zeven collega's aan. Vanuit het land fietsen nog 33 deelnemers mee. We overnachten gelukkig in hotels, mij zie je niet in een tent. Voor de rest vermoed ik tijdens de tocht steeds ergens achteraan te hangen, maar ik kom er wel.

Hoe bereid jij je voor? Sinds 16 februari fiets ik elk weekend. De eerste keer oefende ik de werking van de klikschoenen. Het zag er vast grappig uit dat mijn vriendin naast me mee rende om me op te vangen als ik dreigde te vallen. Op mijn eerste oefendag reed ik 20 kilometer. Daarna had ik enorme spierpijn, puur door de nieuwe fietshouding. Daarbij leende ik een fietstrainer waarop ik in huis op mijn fiets oefende. Nu fiets ik zaterdags ongeveer 100 kilometer en op zondagen zo'n 60 kilometer. Ik ontdek mooie gebieden.

Marie-José, jouw nicht, vraagt of je er klaar voor bent? Ik ben er nooit klaar voor, maar ik doe het! Collega's, familie en vrienden motiveren me. Ik hoor bij de infolijn verhalen van jonge mensen met hartproblemen. Voor hen is bewegen niet zo vanzelfsprekend. Ik doe dit voor hen, voor vroege opsporing van problemen en het vinden van oplossingen. Ik wil moeite doen zodat onderzoek mogelijk wordt. Ons streefbedrag is €40.000,-. We zijn er bijna.

Blijf je fietsen na de tocht naar Parijs? Ik weet niet of ik daarna ooit nog op de racefiets stap. De tocht is 550 kilometer en wordt gereden in vier dagen. We starten op donderdag 23 mei om 08.00 uur in Den Haag aan de Prinses Catharina Amaliastraat. De eerste dag fietsen we 170 kilometer, dan is het nog vlak. Ik verheug me op de zondagavond in Parijs, als de rit gereden is en we een feestje bouwen!

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek en wat wil je vragen? Een vriend van me, Nico van Wijk, is actief bij Junior Chamber International. Ik wil weten aan welke activiteit hij de mooiste herinnering heeft.