• Foto: Julius Spit

College de Heemlanden viert Dag van Europa

HOUTEN Op vrijdag 12 januari stond de Dag van Europa op het programma van College de Heemlanden. Deze dag stond in het teken van de landen in de Europese Unie en de actuele problemen die spelen in de EU.

EPAS - Leerlingen uit de brugklas hebben zich tijdens de EPAS-lessen (lessen die gaan over de EU) al voorbereid op deze Dag van Europa. EPAS staat voor European Parliament Ambassador School. Scholen die dit keurmerk voeren, organiseren allerlei internationaliseringsactiviteiten en proberen leerlingen veel kennis te laten verkrijgen over de EU.

Rosine Scheirs

De Dag van Europa op De Heemlanden is geopend door mevrouw Jana Smith van de gemeente Houten (raadslid en fractievoorzitter ChristenUnie). Zij sprak over haar werk binnen de gemeente Houten en haar interesse voor jeugdbeleid en onderwijszaken en hoe dit verband houdt met de Europese Unie.

PRESENTATIE Vervolgens namen de leerlingen plaats achter verschillende kraampjes waar ze hun presentatie over een bepaald EU-land gaven en elkaar beoordeelden. Tijdens deze presentaties spraken zij ook o.a. over klimaatverandering, vluchtelingenproblematiek en onderwijs. Ook hadden de leerlingen typische hapjes en drankjes uit hun EU-land meegenomen naar hun kraampje.

PRIJSUITREIKING De middag werd afgesloten met een prijsuitreiking. Het groepje dat het beste had gepresenteerd was het groepje van Bente Lemstra, Emma Hofstede, Eva Korpel en Fleur van den Berg uit klas B1A. Zij hebben kaartjes voor Jumpsquare in Nieuwegein gewonnen. "Wij hoopten op de hoofdprijs, maar vanmiddag dachten we niet dat wij zouden winnen. Er waren zoveel goede kraampjes. Wij zijn superblij met onze prijs!"

De leerling die het beste zijn standpunten had verdedigd en zich had ingezet voor deze dag, was Bilal Dahchouri uit klas B1B. Hij heeft een Europese mok gekregen met ook een kaartje voor Jumpsquare. "Ik had echt niet gedacht dat ik deze prijs zou winnen. Ik was ontzettend verbaasd en ik kan het nog steeds niet geloven!"

Het was een zeer geslaagde middag waarin de leerlingen het vak EPAS voor leerjaar 1 leuk en leerzaam hebben afgesloten. Wij zijn nu ook erg blij te vermelden dat College De Heemlanden nu officieel een EPAS-school is en het EPAS-keurmerk mag dragen!