• CIOS-studenten zorgen voor een onvergetelijke week voor mensen met een stofwisselingsziekte

    CIOS Arnhem
  • CIOS-studenten zorgen voor een onvergetelijke week voor mensen met een stofwisselingsziekte

    CIOS Arnhem

CIOS-studenten zoeken hulp

HOUTEN Derde- en vierdejaarsstudenten van het CIOS in Arnhem doen een oproep aan Houtenaren. "We willen mensen met een stofwisselingsziekte even laten vergeten dat ze ziek zijn", zegt studente Danique van der Wal. "Maar dit gaat niet zomaar."

Mieke van Rooijen

Voor de twaalfde keer op rij organiseren derde- en vierdejaarsstudenten van het CIOS in Arnhem een onvergetelijke tijd voor mensen met een stofwisselingsziekte.

"We gaan naar Frankrijk!" zegt Van der Wal enthousiast. "Althans, als we genoeg geld en spullen ophalen." Dit is spannend, want de organisatie heeft nog ongeveer tienduizend euro nodig. "Terwijl we midden mei met de eerste groep gaan." Begin juni gaat er een tweede groep op vakantie.

STOFWISSELINGSZIEKTE "De gevolgen van een stofwisselingsziekte zijn ernstig. Vaak halen mensen met de ziekte de volwassen leeftijd niet", legt Van der Wal uit. "Het gaat vaak samen met lichamelijke en verstandelijke achteruitgang. Intensieve begeleiding is hard nodig."

Van der Wal vertelt dat de studenten niet uitsluitend aandacht hebben voor de ziekte. "Maar ook de gezinsleden om de ziekte heen proberen we te ontlasten. Ook zij gaan mee. Wij nemen de zorg op ons en zo kunnen ouders ook genieten van een onbezorgde vakantie."

SAMENWERKING De gezinnen die meewilden op vakantie, konden zich aanmelden bij patiëntenvereniging Volwassenen en Kinderen met Stofwisselingsziekten (VKS). Deze vereniging probeert onder andere lotgenotencontact te stimuleren. Hiervoor zijn de georganiseerde vakanties door het CIOS zeer geschikt.

ACTIVITEITEN "Met het geld willen we goederen kopen en ter plekke activiteiten organiseren", zegt Van der Wal. "Maar ook spullen zoals benzine, eten, drinken en andere materialen zijn welkom."

Hiermee hoopt de studentenclub een leuk en onvergetelijk programma op te zetten. "Zo gaan we knutselen. We gaan bijvoorbeeld een familievlag maken of we knutselen verschillende T-shirts in elkaar." Maar de groep maakt ook gebruik van het mooie weer in Frankrijk. "We regelen bijvoorbeeld waterspelen of we zetten een speurtocht uit."

BEGELEIDING Bovendien heeft de organisatie geld nodig om de huisjes op het vakantiepark in Frankrijk te kunnen financieren. "We kunnen niet simpelweg kamperen. Er zijn aangepaste huisjes nodig voor de zieken", legt Van der Wal uit. De studenten zelf zorgen voor de benodigde begeleiding. "Per gezin gaan er vier of vijf studenten mee." Vorig jaar ging Van der Wal voor het eerst mee. "Het is prachtig om te zien hoe ieder gezin tot rust komt."

En vooral de inzameling van het geld, geeft Van der Wal kopzorgen. "Het is nog maar kortdag. Onze leraren zijn er redelijk nuchter onder, maar ik niet." Ze valt een moment stil. "Ik wil de gezinnen gewoon een onvergetelijke vakantie bezorgen."

CONTACT Mocht u, of uw bedrijf, een bijdrage willen leveren aan de vakantie voor mensen met een stofwisselingsziekte, kunt u mevrouw Van der Wal mailen: daniquevdwal@hotmail.com