• Het gevoel van onbevangenheid ben je een tijd kwijt.
  • Frank Boesveld

Christel van Beek legt ervaringen borstkanker vast in boekje

HOUTEN Toen Christel van Beek in 2012 de diagnose kanker kreeg, kon ze nooit vermoeden dat ze er een boekje over zou schrijven. Toch is dat precies wat ze, samen met twee lotgenoten, deed.

"Na alle behandelingen vallen mensen nog wel eens in een gat", vertelt Van Beek. "Ik ook. Ik moest weer gaan werken, ik kreeg weer wat haar en mijn omgeving dacht: oké, dit hebben we gehad, nu gaat het weer goed met haar. Terwijl je zelf een jaar lang in een heel klein wereldje geleefd hebt, waarin alles draaide om het ziek zijn."

WENNEN Toen Van Beek weer ging werken, merkte ze dat ze aanliep tegen bepaalde gevolgen van de behandeling. Zo was haar geheugen slecht en kon ze zich niet goed concentreren. Ze moest weer enorm wennen aan het gewone leven. "Ik dacht: ik ga eens kijken waar ik hiermee terecht kan. Bijvoorbeeld bij mensen die dit ook ervaren hebben. Misschien moest er wel een psycholoog aan te pas komen, ik wist het niet", zegt ze.

Van Beek werd door het Helen Dowling Instituut, een tweedelijns instelling voor psychologische zorg bij kanker, doorverwezen naar stichting Cabane. "Dat is een centrum voor mensen die leven met kanker", vertelt de schrijfster. "Het is erg laagdrempelig. Ik werd er ontzettend prettig ontvangen." Na een paar individuele en groepsgesprekken zette Van Beek zelf een gespreksgroep op voor lotgenoten met het thema: hoe pak ik mijn leven weer op na de behandeling voor kanker. "Het was heel prettig om de herkenning zo makkelijk bij elkaar te vinden", zegt ze. "Van gevoelens waar je mee te maken hebt en praktische zaken waar je tegenaan loopt. Bijvoorbeeld dat je op je werk er moeilijk weer in komt, hoe je omgaat met de angst dat het weer terug komt en het verlies van de onbevangen gedacht: "iedereen wordt 80 jaar". Het besef dat het leven kwetsbaar is. Maar ook positieve dingen werden herkend bij elkaar, zoals het besef dat je vooral moet doen wat je echt wil."

SCHRIJFWORKSHOP Vanaf dat moment groeide het idee om de ervaringen, gevoelens en gedachten die Van Beek tijdens de periode dat zij kanker had, op te schrijven. Ze besloot een schrijfworkshop bij Cabane te gaan volgen. "Het was een hele veilige omgeving om te schrijven", zegt Van Beek. De schrijfworkshop bleek een geweldige ervaring te zijn voor de schrijfster in spé: "Ik ging na de eerste les naar huis met het idee van nou heb ik toch iets ontdekt voor mezelf, een nieuwe hobby." De schrijfworkshop hielp ook bij de verwerking van de periode van kanker bij Van Beek: "Je zet het zwart op wit. Als we stukjes hadden geschreven, lazen we het aan elkaar voor en dan moest ik soms in één keer huilen. Ook al was het mijn eigen stukje." Na een paar lessen kregen Van Beek en de medecursisten de aanmoediging van de schrijfcoach om de stukjes te delen met anderen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten in de vorm van een klein boekje. Samen met twee anderen begon ze met het samenstellen van het boekje, vol met opdrachten uit de schrijfcursus en eigen stukjes.

BOEKJE "Ja, wij noemen het stukjes, of schrijfsels. We hebben niet de pretentie dat het poëzie is ofzo", zegt Van Beek. "Maar het ziet er wel vaak een beetje uit als een gedichtje. Het zijn korte stukjes, geen verhalen." In het kleine boekje staan tekstjes over de angst voor terugkeer van de ziekte, de overval op het moment van de diagnose en de inzichten op het moment dat je weet dat je gaat sterven. Maar ook stukjes over goed nieuws en vriendschap. Van Beek denkt dat mensen vooral herkenning kunnen halen uit de stukjes in het boekje. "Dat zijn ook de reacties die we tot nu toe hebben gekregen van mensen die het gelezen hebben", vertelt ze. "Veel mensen herkennen de gevoelens en gedachtes uit hun eigen ervaringen met kanker." Het boekje is er niet alleen voor herkenning, maar ook als stimulans om zelf te gaan schrijven over ervaringen met kanker, als verwerking. "Als je het op papier zet, kun je het makkelijker delen met anderen", zegt de schrijfster.

Er zijn nog ongeveer 40 exemplaren over van de 150 van de eerste druk. Het boekje, met de begrijpelijke titel 'Wat ons bindt', kan besteld worden bij Christel van Beek door een mail te sturen naar cvanbeek57@gmail.com. Het boekje kost €7,50.