• Buxusmotrups

  Marc van Leeuwen
 • Buxus wordt nog veel onverpakt afgevoerd. Hierdoor kan de besmetting zich uitbreiden.

  Marc van leeuwen
 • Verpakt wegdoen voorkomt uitbreiding van de buxusmot

  Marc van Leeuwen
 • Er wordt nog veel gerooide buxus 'los' aangeleverd.

  Marc van Leeuwen

Buxusmot teistert Houten

HOUTEN Er is iets aan de hand met de buxus in Houten. En dus werd een eerste bezoekje gepland aan de Welkoop voor wat meer informatie, maar op weg daarheen stonden in de Hoeves al de eerste aangevreten buxushagen. Deze werden onderzocht en al na een paar minuten was de eerste boosdoener in zicht. Een rups van de Buxusmot! Een foto was snel gemaakt. Het was niet eerder opgevallen, maar ineens bleek de schade 'overal' waar buxus staat. Honderd procent lijkt aangetast. Het personeel van de Welkoop bevestigde die indruk direct.

Marc van Leeuwen

Welkoop medewerker Tonie Haveman: "De Buxusmot is duidelijk een groot probleem. De bestrijding is lastig en veel mensen geven het na een paar keer op. Een geïnfecteerde buxus is zonder bestrijding van de rupsen geheid ten dode opgeschreven. Ga maar op de gemeentewerf kijken. Daar worden de gerooide buxusstruiken massaal ingeleverd."

De winkel verkocht in juli al meer bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot dan in de afgelopen twee jaar samen. Dat geeft de omvang van het probleem goed aan. De gebruikte bestrijdingsmiddelen hebben als werkzame stof Pyrethrine. Dit is een insecticide van natuurlijke oorsprong uit de olieklieren van Chrysanten. Het is echter ook dodelijk voor andere, nuttige, insecten zoals bijen en vlinders en dient daarom zeer zorgvuldig te worden toegepast. En nog in de winkel stond aan de kassa ook al weer iemand met een vraag over de Buxusmot. De dame bleek aan de Utrechtseweg te wonen, buiten de bebouwde kom. Ze was goed op de hoogte. "Wij hadden er vorig jaar al mee te maken, maar toen leek het mee te vallen. We hadden zo'n mooi rond heggetje om een grote fruitboom heen. Daar is niets meer van over. We hebben inmiddels alles moeten ruimen. Ik hoopte er voor gespaard te blijven omdat we buiten wonen. Maar helaas, het mocht niet zo zijn!"

Aan de andere kant van De Hoeven stonden nog meer aangetaste planten. Een duidelijk kwakkelend exemplaar in de vorm van een anderhalve meter hoge wokkel getuigde van de ondergang van de jarenlang met liefde en geduld gesnoeide buxus. Op de Hoenderhoeve bij een huis met een voortuin met vier keurige symmetrisch gesnoeide vierkanten gevraagd wat het 'gevaar' van de buxusmot voor hen betekende. Het begin van de aantasting was te zien, maar de bewoonster had het nog niet opgemerkt. Ze was overvallen door de vraag. Maar nadat we een aantal rupsen uit de buxus visten was ze overtuigd dat er iets aan de hand was. Hopelijk kan ze de mooie voortuin nog redden.

Later nog een rondje door de Gaarde en de Borchen gedaan, en tot onze verrassing bleek de aantasting door de buxusmot daar veel minder voor te komen terwijl er toch heel wat buxus voorkomt. Zo staan er aan de Druivengaarde in vrijwel elke tuin buxussen (?) en daar was geen zichtbare schade. Aan de Hofmeiersborch weer wel.

De Voedsel- en Warenautoriteit adviseert om de schade beperken door uw buxus elk jaar vanaf april te controleren en rupsen te verwijderen. Daarmee voorkomt u toename van de populatie in de zomer. Kijk ook daarna regelmatig of u aangevreten of aan elkaar gesponnen takjes ziet met uitwerpselen erin. Meestal vind je daarin of vlak erbij de groen met zwarte rupsen. Die zijn volgroeid zo'n vier centimeter lang. Verwijder zoveel mogelijk rupsen en poppen met de hand. Als er veel rupsen zijn, kan je een bestrijdingsmiddel tegen rupsen gebruiken of de buxus in z'n geheel verwijderen. Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af in een goed gesloten zak en stort ze bij het restafval dat wordt verbrand. Gooi rupsen dus niet levend in de groencontainer, omdat ze dan kunnen ontsnappen. Hebben uw buren ook buxusplanten, waarschuw hen dan ook om verdere verspreiding in de omgeving tegen te gaan.

Op de gemeentewerf lagen inderdaad opvallend veel afgedankte buxusstruiken. Een deel daarvan was keurig in plastic ingepakt om verspreiding van de mot tegen te gaan, maar veel ook niet.