• Paulien van De Greul 2 ziet haar schot op de lat belanden. Keeper Gerard van De Heul komt met de schrik vrij.

    Richard Thoolen

Buurten strijden met elkaar

SCHALKWIJK Voetbalvereniging Schalkwijk organiseerde vorige week op haar voetbalvelden voor de 26e keer het Buurttoernooi. 12 gemixte teams uit de diverse buurten gingen de strijd met elkaar aan.

Richard Thoolen

Gezelligheid Hans van der Velden en Wim Uijttewaal zijn er al vanaf het eerste begin bij betrokken en geven informatie over het gebeuren. Wim: "Voorheen organiseerden we het toernooi op maandag, dinsdag en vrijdag, maar dat gaf wat minder beleving. Sinds kort kiezen we voor 2 weekend dagen, en dat biedt meer gezelligheid. De mensen blijven ook na de wedstrijden in de kantine of op het terras napraten wat meer gezelligheid met zich meebrengt."

Iedereen betrekken Hans: "We hebben ook nagedacht hoe we het buurttoernooi aantrekkelijk konden maken voor wat oudere inwoners en voor vrouwen. Het gaat niet perse om het winnen, maar om het gezamenlijk sporten. Daarom mochten teams aanvankelijk voor iedere senior en vrouw in het team eerst een penalty nemen. We merkten toen echter dat de echte wedstrijden soms met een 5-0 achterstand begonnen en dat de senioren en vrouwen helemaal niet zoveel onder deden van de andere spelers. Daar hebben we de spelregels weer enigszins op aangepast." Wim: "We geven nog steeds een strafschop voor iedere dame in het team, maar deze laten we na afloop van de wedstrijd nemen. En als een dame weet te scoren geldt dat als 2 doelpunten. Dat geeft meer spanning en kan tot verrassende uitslagen leiden."

Verrassend Hoe verrassend dat kan zijn werd zichtbaar in de eerste wedstrijd tussen De Heul en De Groes 2. Nadat de officiële speeltijd van 2x10 minuten verstreken was stond de stand van 3-3 op het scorebord en konden de dames de wedstrijd gaan beslissen door het nemen van penalty's. De Heul kwam op een voorsprong van 5-3 toen Paulien van De Groes 2 tegenover de keeper van De Heul kwam te staan. Beheerst en onhoudbaar schoot zij de bal in de linker hoek en bracht de stand daarmee op 5-5. Na de penalty-reeks werd de stand van 6-6 bereikt. Omdat er een winnaar en een verliezer moest komen vond er daarna een shoot-out plaats waarbij ook de heren een strafschop konden gaan nemen. De Heul had hierbij net iets meer geluk en won de partij uiteindelijk met 9-8. Een bijzonder hoge score na een wedstrijd van 20 minuten.

Ludieke naam Wim: "We hebben Schalkwijk en Tull en 't Waal ingedeeld in buurten en iedere buurt kan één of meerdere teams afvaardigen. Zo hebben we teams als bij voorbeeld De Ramdijkers, Biesterlaan, FC 't Lekt en Achter-Molen. Het kan soms gebeuren dat er zich onvoldoende spelers in een buurt aanmelden, en dan kan zo'n buurt niet meedoen. Dat hadden we dit jaar met Tull en 't Waal. Maar soms gaan buurten samenwerken. Zo is het team Korte Borstjes ontstaan. Vroeger waren dat teams van de Korte Uitweg en De Roodborstjes. We hopen alleen niet dat daar ook nog de Lange Uitweg bijkomt en we dan een team krijgen als Lange Korte Borstjes."

Het toernooi is goed geslaagd en kon gespeeld worden met fantastisch weer. Uiteindelijke was er ook een winnaar die de grote wisselbeker mee naar zijn buurt mocht nemen, maar wie dat is, is van ondergeschikt belang.