• Stichting Nieuwjaarsduik Houten

Burgemeester geeft startsein 15e Nieuwjaarsduik Houten

HOUTEN Op 1 januari vindt om 12 uur op het strand van de Rietplas de 15e Nieuwjaarsduik plaats. Het is al jaren achtereen het kortste en grootste duikevenement van de regio, met maximaal 650 deelnemers. Burgemeester van Houten Wouter de Jong zal voor de derde keer het startsignaal geven.

Schiet dan af

De eerste keer was het nog in zijn functie als wethouder. De Jong: "Het blijft een bijzonder schouwspel. Meer dan 600 mensen in de kou op nieuwjaarsdag die gehuld in badkleding en oranje mutsen één doel hebben: zo snel mogelijk het water in en ook zo vlug mogelijk er weer uit. Schiet dan af, zie je ze denken, ik heb het koud." Vorig jaar bleek de snelste al weer na 5,3 seconde op de omkleedlocatie terug te zijn.

"Voor mij is er geen verschil of ik als wethouder of als burgemeester het startschot los. Ik vind het sowieso een eer om erbij te mogen zijn. En ik heb nog steeds alle bewondering voor de deelnemers én voor de toeschouwers, want met elkaar maken zij het evenement tot een succes. Na afloop van de duik reik ik aan de jubilarissen een herinneringsmedaille uit. Dat wordt zeer gewaardeerd."

Focussen

In de Haarrijnse Plas in Utrecht is ook een nieuwjaarsduik. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen lost het startschot en duikt daarna zelf mee. Kunnen we dat in Houten ook verwachten? "Nee", zegt De Jong met een brede grijns op zijn gezicht. "Het is op doktersadvies dat ik niet te water ga. Voordeel is dat ik mij volledig kan focussen op het startschot en op het aanmoedigen van de deelnemers."

De gemeente doet achter de schermen veel om het evenement mogelijk te maken. De Jong: "We brengen en halen kliko's en dranghekken, we zorgen dat het toilet op het strand werkt, we egaliseren het zand op het strand, we kondigen de duik aan op de informatieborden langs de Rondweg, we maken de vergunning in orde en we voeren overleg over de veiligheid. Je merkt dat de organisatoren van het evenement veel ervaring hebben, de voorbereidingen zijn soepel verlopen. Hopelijk zijn op 1 januari de weersomstandigheden gunstig, maar we gaan er hoe dan ook een feestje van maken."

De stichting Nieuwjaarsduik is blij dat veel vrijwilligers mee helpen om het evenement te organiseren. Alles is er op berekend om een nieuw record van 650 deelnemers mogelijk te maken. Twee ervan zullen voor de 15e keer gaan duiken. Voor de fans en toeschouwers is er weer gratis erwtensoep.

Opgave voor de duik is mogelijk op www.nieuwjaarsduikhouten.nl. Laat je niet verassen en geef je snel op want vol = vol.

Foto inzet: Burgemeester De Jong tekent het aanstellingsbesluit voor de Nieuwjaarsduik verkeersregelaars!