• Brandweervoertuig

    John van Amerongen

Brandweer rukt uit voor reanimatie in 't Goy

HOUTEN De brandweer in de gemeente Houten liet gisteravond per Twitter weten dat Brandweer Schalkwijk uitrukte voor een reanimatie op de Beusichemseweg in 't Goy. Dat houdt in dat d ebrandweerlieden van Post Schalkwijk dus op weg gingen in een poging om zo snel mogelijk bij een slachtoffer te zijn waar reanimatie op dat moment nodig was. ook politie en de ambulance rukten uit. Drie hulpdiensten waren tegelijkertijd onderweg.

Sinds 22 juni 12.00 uur rukken brandweerposten Houten Oost en West uit bij reanimaties. In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak eerder ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance. Als een onwelwording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Sinds 22 juni wordt bij een dergelijke melding in Houten ook de brandweerpost gealarmeerd. Dit omdat de brandweer vaak zeer snel ter plaatse kan zijn bij een vermoedelijke reanimatie.Als een ambulance in denabijheid direct beschikbaar is, wordt de brandweer niet gealarmeerd.Brandweerwagen in de straat

BRANDWEER MET SIRENS VOOR REANIMATIE De meest opvallende verandering die zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Deze rijdt met zwaailicht en sirene aan in dit geval. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.SUCCESVOLLE PILOT Uit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.