• André Overeem en Evert de Graaf werkend aan hun Incidenten City ter voorbereiding.

    John van Amerongen

Brandweer op LEGO World

HOUTEN Als het dan weer eens zo ver is, dat ze een incident op het Jeugdjournaal gezien hebben dan vragen Evert de Graaf uit Houten en zijn collega André Overeem zich af of het wat is. Is het wat om na te bouwen? Zoals ook het incident in Houten in 2012 's nachts met de koeien in de 'gracht' op Het Rond. Is het wat voor hun Incidenten City van LEGO die ze steeds actueel houden. Ze voegen nieuwe incidenten toe en er gaan ook zaken weg.

John van Amerongen

Nu zijn Evert en André uitgenodigd om met hun Incidenten City van LEGO naar Denemarken te komen om daar hun speciale stad te laten zien tijdens 10 jaar LEGO World in Kopenhagen. Hun kleinste mini rampenstad ter wereld van 23m2 telt al 15 jaar 23 incidenten. Wanneer ze de display ergens opzetten werken ze met een prijsvraag. Vind de incidenten. Kinderen kunnen dan LEGO brandweersets winnen. De display stond in september ook in Houten in het Brandweerhuis tijdens de open dag van de hulpdiensten.

Elk nieuw brandweerincident dat bijzonder is en waarbij de brandweer hulp bood voegen de brandweermensen Evert en André van de Veiligheidsregio Utrecht toe aan hun stad van brandweerincidenten van LEGO. "Een woningbrand, een poes in de boom en de begrafenis van een brandweerman blijven er altijd op staan." De woningbrand is op een gegeven moment een boerderij met een rieten dak geworden waarmee ook een nader brandweerspecialisme in beeld kan worden gebracht. Recent is er nog iets van de stormschade nagebouwd en geplaatst.

Herkenbaar, laagdrempelig mensen enthousiasmeren voor het brandweer vak, maar ook de serieuze kant laten zien. Dat is de missie van Evert en André. "We willen kinderen enthousiasmeren voor het brandweer vak. Dat zijn de potentiële brandweermensen in de toekomst. Moeder en vader staan ook te kijken. Ook die kunnen mogelijk besluiten om brandweerman of brandweervrouw te worden", zo vertelt André. Ze doen aan brandweer promotie.

Evert: "We kregen alarm om 4 uur 's nachts. Een dier in nood. Kwamen we daar aan bij Het Rond. Stonden er 13 koeien in de 'gracht'. Ik was die nacht bevelvoerder. Die koeien waren losgebroken en waarschijnlijk hebben mensen ze in het water gejaagd." De brandweer liet een brandweerkraan uit Amersfoort komen en daarmee werden de koeien stuk voor stuk uit het water getakeld. "De opvang plaats lag bezaaid met koeienvlaaien we waren om 07.00 uur klaar met schoonspuiten."

Evert: "Als mensen nog LEGO hebben liggen. Wij houden ons aanbevolen." info@incidentencity.nl

Op 18, 19 en 20 februari staan ze met hun LEGO Incidenten display op de 10e LEGO World in Kopenhagen. Daar heeft LEGO de beste bouwcreaties uitgenodigd. André: "Die uitnodiging is de kroon op ons 15-jarig brandweer promotiewerk met incidenten nabouwen in LEGO." Evert: "Dat incident met de koeien in de gracht in Houten blijft er op staan tot na LEGO World en dan gaat het er af voor een actueel incident."