Brandweer Houten zoekt nieuwe vrijwilligers

"Op het moment dat de pieper gaat, ga je met zijn allen voor hetzelfde"

Jan Heger (59) zit sinds 1986, dus 28 jaar, bij het brandweerkorps van Houten en is bevelvoerder en manschap. Hij is ook oefenleider. Richard Prick van Wely (46) zit nu twee jaar bij de brandweer. Hij is aspirant en heeft 2 delen van de 3-delige opleiding manschap A voltooid. "Vanaf dag 1 ga je mee. Als aspirant ga je gelijk mee om te ervaren wat het is om mee te gaan met een uitruk. Je ervaart de adrenaline en mag in de buurt van het voertuig ervaring op doen", zo vertelt Richard. "Mensen worden enthousiast meegenomen maar wel op een veilige plek, dat houdt ze op de been", zegt Jan doelend op de motivatie voor het voltooien van de opleiding. Richard: "Ik heb er een familie bij gekregen. Je wordt hartelijk welkom geheten en in de groep opgenomen. Met elkaar, voor elkaar, door elkaar." Allemaal verschillende mensen, met een verschillend beroep met één gemeenschappelijk ding: de brandweer, legt Jan uit. Als de pieper gaat, gaat de knop om en worden ze allemaal brandweerman of -vrouw. Ze gaan in koppels van twee op het vuur af als dat nodig is. "Als bevelvoerder koppel je zo nodig ervaren mensen aan minder ervaren mensen."

Voldoening

"Het helpen en het paraat staan voor anderen geeft voldoening, helemaal als je iemand uit een benarde situatie hebt gehaald. Het werken in een team", zijn de redenen waarom Richard bij de brandweer zit. Gezinsleden zeggen tegen hem dat hij het al jaren eerder had moeten doen. Jan: "Het zinvolle wat je doet voor de maatschappij, voor de mensen, daar kies je vrijwillig voor, maar er wordt wat van je verwacht. Van kleine hulpverlening tot aan spannende of zelfs dramatische gebeurtenissen." Richard: "Het spannende er aan is dat je nooit van tevoren weet wat je gaat doen. Mensen zijn eigenlijk altijd blij als we komen. Je bent over het algemeen de probleemoplosser. Weer een veilige situatie creëren."

Voor een vrijwillige brandweerman is de brandweer een baan er bij naast je reguliere werk, zo legt Richard uit. "Het legt wel wat beslag op je leven. In de eerste twee, tweeënhalf jaar heb je je opleiding. Je moet wekelijks naar het opleidingscentrum en je moet de boeken in duiken om te studeren." Jan: "De opleiding is heel praktijkgericht, maar theorie is nodig." De eigen veiligheid gaat altijd voor bij de brandweermensen.

Moeilijke momenten

Voor het omgaan met moeilijke momenten, ook emotioneel, hebben de brandweerlieden elkaar. Jan: "Gelukkig is hier geen cultuur van macho's. Daar hebben we het met elkaar over." Zo nodig kan er intern of extern extra hulp ingeschakeld worden. "Direct stoom afblazen na een inzet is belangrijk. Dan zijn we onder ons." De brandweerlieden doen het samen. Richard: "Je bent hiervoor geoefend. Er gaat een knop om en je gaat je werk doen, ook bij een brand. Misschien is er iemand binnen. Gestructureerd werken met zijn tweeën en elkaar corrigeren als dat nodig is."

Wanneer ben je geschikt voor de brandweer?

Jan: "Je moet in een team kunnen werken, met anderen. Technisch inzicht is wel een pré. Je moet er tegen kunnen dat je op onverwachte momenten wordt opgeroepen. Als het even kan, kom je gewoon." Richard: "Je weet nooit wat je te wachten staat. Zit je in de auto, wordt de melding veranderd. De uitdaging is dat je op een zo goed mogelijke manier je beroep uitoefent. Je moet echt wel flexibel en besluitvaardig zijn." Jan: "Er wordt wel wat van je verwacht: fysiek vraagt het wat van je, een klein stukje levenservaring is meegenomen en steun van het thuisfront is belangrijk. " Richard: "Jaren geleden was het niet met mijn werk en privésituatie te combineren. Later wel." Beide heren onderstrepen dat steun van het thuisfront belangrijk is. "Je moet er tijd in steken. Ook als je nog diverse andere hobby's hebt waar je mee door wilt gaan, wordt het moeilijk", zo zegt Jan. "Dat moet je jezelf goed realiseren. Ook bij de brandweer heb je verplichtingen, maar je krijgt ook een hele hoop leuke uitdagingen voor terug", zegt Richard.(JvA)