• De winnaars
  • Sportvisserij Nederland

Ben van Ek wereldkampioen vissen

HOUTEN Ben van Ek - inwoner van Houten - is afgelopen weekend wereldkampioen vissen geworden. In het zonovergoten Valencia pakte hij met zijn vier ploeggenoten namens Nederland de wereldtitel. Over twee wedstrijddagen verspreid vingen zij de meeste vissen in een deelnemersveld van 31 teams.

Het PRESTON/Sportvisserij Nederland-team bestond tijdens dit WK uit Ben van Ek (Houten), Marcel Boel (Voorschoten), Jan Willem Plekkenpol (Mariaparochie), John Vallenduuk (Utrecht) en Edwin Timmer (Zuidhorn). Vier van de vijf deelnemers konden per wedstrijddag worden opgesteld en de optelsom van die vier vangstgewichten bepaalde de rangschikking per team. Tijdens dit WK werd met een werphengel (de zogenoemde feederhengel) gevist, waar Nederland op internationaal niveau zeer bekwaam in is.

TACTISCH PLAN Engeland bleek - zoals eigenlijk tijdens iedere internationale wedstrijd - de grootste belager. Maar door een tactisch plan waarbij het laatste kwartier van de wedstrijd cruciaal bleek, werd uiteindelijk de overwinning uit het vuur gesleept. "Aan de overkant van het kanaal hebben we gedurende de wedstrijd een voerplek opgebouwd. Vijftien minuten voor tijd zijn we volle bak op die plek gaan vissen. We stonden in aantallen namelijk enkele vissen achter. Dit bleek te werken, want met onder andere een karper van twee kilo liep Marcel Boel nog vier wedstrijdpunten in", aldus bondscoach Jan van Schendel (Wagenberg).

Nederland is zondagavond tijdens de prijsuitreiking in Valencia gehuldigd als de eerste Wereldkampioen Feedervissen voor Korpsen. Deze teamwedstrijd is dit jaar voor het eerst geïntroduceerd door de internationale visbond CIPS/FIPS. Een memorabele overwinning dus. De ploeg is inmiddels weer thuis en tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala op Papendal (eind van het jaar) wordt de ploeg in Nederland gehuldigd voor het viswedstrijdpubliek.