• Mieke van Rooijen

Aventurijn viert jubileum

Houten Basisschool Aventurijn bestaat tien jaar. Afgelopen donderdag en vrijdag werd dit uitgebreid gevierd met leerkrachten, leerlingen én ouders. ,,We betrekken alle drie de partijen bij onze activiteiten: dat is de kracht van Aventurijn", zegt directrice Marja In der Maur.

BUFFET "Is het gelukt met jouw taart?" vraagt een vader op het schoolplein aan een moeder. "Ja, het is een heerlijke appeltaart geworden", reageert de moeder. Vrijdagochtend werden de leerlingen van de school verblijd met een taartenbuffet. "Ouders maken zelf iets lekkers zodat we het festijn samen kunnen vieren", licht teamleider Mira Plemper toe.

GROEI Op 1 februari 2008 opende de basisschool haar deuren. "De andere basisscholen in Houten-Zuid liepen over met het aantal leerlingen. We kregen de kans om de school te starten en grepen dit met beide handen aan."

Ellen Weel is er vanaf het begin af aan bij als leerkracht, maar tegenwoordig vervult zij de rol als teamleider. "Ik heb de school van 8 leerlingen naar 450 leerlingen zien groeien." Ze benadrukt dat het zaak is te blijven ontwikkelen als school.

SAMENWERKING Voorafgaand aan het lustrum knutselde iedere groep een taart. De leerlingen verzamelen in de centrale hal om de lekkernijen van papier en karton te bewonderen. De zus van Heel Holland Bakt winnaar Hans Spitsbaard wijst het mooiste knutselwerk aan. Die taart maakt de directie van de school na. "Dat kan nog een hele kluif worden", grapt de directrice.

Toch doet de directie het met liefde. "De betrokkenheid van ons is groot, maar die van ouders ook. Dat is zo mooi om te zien", zegt In der Maur. Teamleider Plemper vertelt dat dit op de dag voorafgaand aan het buffet naar voren kwam. "Ter ere van het tienjarige bestaan gingen we met de hele school naar De Efteling. Er waren zoveel hulpouders mee, onvoorstelbaar."

Maar de school focust zich vooral op de kinderen. "Zo voeren we oudergesprekken met de betrokken volwassenen, maar ook de kinderen zitten bij deze gesprekken. Dat is heel bijzonder", zegt teamleider Weel. "Een mooi initiatief, maar in het begin was dit een beetje wennen voor de leerkrachten."

VERHUIZINGEN De schoolleiding heeft in de afgelopen tien jaar voor hetere vuren gestaan. "De verhuizing naar dit pand was echt pittig", zegt Weel. De school begon in De Beekmos, verhuisde naar een noodgebouw in Houten-Zuid en heeft vijf jaar geleden haar definitieve eindbestemming in LIMES gevonden: een multifunctioneel pand aan De Raaigras.

"In die periode deden we min of meer een bouwkundige studie", zegt teamleider Weel. "We moesten over alles nadenken. Dat doen we trouwens continu: tevreden achterover leunen is de valkuil." De teamleider wijst naar een pilaar in de lerarenkamer. "Over zo'n klein detail hebben we goed nagedacht." Het directietrio kijkt tevreden om zich heen. "We hebben het goed voor elkaar."

WINNAAR "Wij zijn de winnaars!" roepen de leerlingen van groep 3A. De taart van de klas is aangewezen als mooiste knutselwerk door fijnproever Ans Spitsbaard. "Prachtig!" zegt directrice In der Maur trots. "En nu taart eten!"