• Astrid in haar tuin op de steiger aan het water op haar favoriete plekje.

    John van Amerongen

Astrid doet mee aan Open Tuinen Weekend op 18 en 19 juni

HOUTEN Astrid Klarenbeek doet op zondag 19 juni mee aan Open Tuinen Weekend. "Ik ben gewoon een enorme liefhebber. Dat zit er al vanaf jongs af aan in." Vroeger als kind was ze al met zaadjes en stekjes bezig. Ze heeft een tuin aan het water. Ze heeft uitzicht op de polders van het eiland van Schalkwijk vanuit haar tuin. Tijdens het Nationale Open Tuinenweekend op 18 en 19 juni stellen trotse tuinbezitters hun tuin gratis open voor bezoekers.

John van Amerongen

"Dat is toch heel bijzonder, aan het water wonen", zegt Astrid. " 's Avonds beginnen de padden en de kikkers te kwaken. Soms hoor je in het water geluid van de Snoeken. Je ziet af en toe roofvogels boven de weilanden. Ja echt mooi. Dat krijg je er gratis bij." Ze denkt dat haar liefde voor tuinieren is ontstaan op de camping waar ze als kind veel kwam. Ze woonde op een flat. Astrid doet voor de tweede keer mee. Ze vindt het leuk dat er mensen langs komen. "De belangstelling. Eigelijk allemaal enthousiaste mensen. Ze stellen de meest uiteenlopende vragen. Het is hele gezellig. Je zorgt voor wat lekkers. Het weer moet mee zitten." Toen ze voor de eerste keer meedeed was het mooi weer.

ZELF VORM GEGEVEN Een hovenier heeft de indeling van de tuin gemaakt en de boom geplant. Verder heeft Astrid de tuin helemaal zelf naar haar idee vorm gegeven en beplant. "Dat was best heel lastig." Haar tuin loopt af richting het water waaraan de tuin grenst. Vooral in het begin moest ze erg veel onkruid weg halen. "De Houtense grond is zeer vruchtbaar. Toen heeft mijn man wel geholpen." In die tijd is ze ook lid geworden van Groei en Bloei. Ze wilde zich wel inpireren door de bladen. "Ik hou heel erg van bloemen, vandaar dat die her en der staan. Ik moet oppassen dta ik niet alleen bloemen in mijn tuin krijg. Ik wil vlinders en bijen in mijn tuin krijgen." Ze heeft drie vlinderstruiken in de tuin. "Je moet wel regelmatig water geven." Bij droogte besproeit ze de tuin met slootwater.

ASTRIDS DING De tuin is Astrids ding. "Mijn man mag af en toe wat doen, maar liever niet. Als je niet op past trekt íe het verkeerde er uit. Dan heb ik er net iets ingezet." Ze houdt van afwisseling. "Helemaal je eigen ding. Als iets niet goed staat, verplant ik het in het najaar." In haar tuin kun je volgens haar zien, dat je best een leuke tuin kunt hebben met diverse soorten bloemen en struiken als je niet volgens het boekje werkt. "Doe wat je zelf mooi vindt. Experimenteer een beetje. Ik ben zo tevreden. Ik ben blij dat ik het zelf heb gedaan. Je hoeft ook geen honderden euro's uit te geven om een beetje een fatsoenlijke plantjes te krijgen." Soms komen planten letterlijk en figuurlijk aanwaaien als zaadjes met de wind of door vogels in haar tuin gebracht worden.

OPEN TUINENWEEKEND Ook in Houten, Schalkwijk, 't Goy en Tull en 't Waal zijn tijdens het Open Tuinenweekend veel tuinen open. Op www.houten.groei.nl kunt u zien waar en wanneer.